torsdag 7 april 2011

Protestdag i Irak 9 aprilKlicka upp bilderna till större format, eller titta på ursprunget här. Den arabiska revolutionen är inte död, protester förväntas i Irak 9 april, och irakierna har ju rätt mycket att klaga över.

Här har jag saxat ur ett utskick från svenska Iraksolidaritet:


Ny protestdag i IrakDen 9 april blir en ny landsomfattande protestdag i Irak. Liksom på ”Vredens dag” den 25 februari kommer människor över hela landet att genomföra demonstrationer, däribland sit-ins utanför USA:s baser. Media kan kontakta och intervjua kända personer som företräder organisatörerna.”Den folkliga rörelsen för att rädda Irak” och andra gräsrotsorganisationer kräver:
- att USA villkorslöst lämnar Irak,
- återkallande av säkerhetspakten som kränker Iraks suveränitet
- återkallande av det sekteristiska kvotsystemet (efter religiös och etnisk indelning) som USA påtvingat Irak),- uppbygge av en civil irakisk stat genom transparenta val utan inblandning av ockupationsmakten eller någon annan utländsk, regional kraft, framför allt Iran.
- att alla oskyldiga fångar friges ur ockupationens och regimens fängelser och alla hemliga fängelser stängs.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sant är att väldigt många i Irak har större anledning att klaga än många andra av oss. Inte nog med att men levt under en förskräcklig diktator. Denne diktator har lett deras i befolkning in i två vansinniga angreppskrig. FN styrkor har mosat stora delar av landet, ungeför ett decennium av sanktioner och invasionen från USA har ytterligare ökat lidandet och dödandet. Inbördes fraktioner har inte gjort saker och ting bättre.

Nu finns det ett missnöje och krafter som kan kritisera systemet och kan både föreslå och slåss för förbättringar i denna osäkra och vacklande start på en demokrati. För den saken kan USA få pluspoäng för den saken men var det värt priset?

Eldorado

Björn Nilsson sa...

Vi vet ju bara vad som hänt, inte om det hade blivit bättre eller sämre om något annat hänt. Saddamregimen var gräslig, men det ersattes av ett ännu värre tomrum, det är vad vi vet, och man kan ju ställa frågan om det var det bästa alternativet. Nu kanske Tahrir-andan sprider sig till Irak och man kan ju hoppas att det leder till förbättringar.