söndag 5 januari 2014

Nyvald

I Oktoberrörelsens förstadier, när det handlade mycket om KP:s interna demokrati, kritiserade oppositionen 'kronprinssystemet' i partiet. Det skulle redan vara klart att nästa partiordförande skulle heta ...

Robert Mathiasson, 34 år, har precis valts till ny ordförande för Kommunistiska Partiet.

Just det, förutsägelsen slog in. Är man kronprins så kan ingen annan kila före, det vore ju majestätsbrott! KP har haft kongress och valt Mathiasson. Jag har bara sett honom i levande livet en gång, och det var inget fel på honom vad jag märkte. Frågan är väl vad partiet vill med honom och vad han vill med partiet (mer än att sälja tidningar och köra sina välrepeterade förstamaj-demonstrationer).

Det fanns tydligen ytterligare tre kandidater, varav en kille från Växjö med hår på huvudet och sympatiskt utseende, men kongressen valde en som kan kamma sig med en putsduk.

5 kommentarer:

Pierre Gilly sa...

Det är naturligtvis svårt att inte tänka på Lex Luthor. I USA finns det inte en folkvald utan hår. Och den längsta kandidaten vinner i 70 procent av presidentvalen. Det känns tryggast så. Btw: Frank Baude slutat?

Björn Nilsson sa...

Du hänger ju inte med! Baude lämnade över till Anders Carlsson redan förra årtusendet. Baude är gammal och krasslig nu, tror han bor någonstans i Bohuslän.

Anonym sa...

Klart gubbarna i Göteborg ska välja om sig själva och intern bestämma successionsordningen! Lite roligt att Oktoberrörelsens förutsägelse slog in, måste svida då KP ägnar så mycket möda åt att smutskasta och fördöma OR.

Anonym sa...

Anledningen till att att KSG "förutsägelse" log in är väl att det var väl förankrat i såväl partistyrelse som partiet att Mathiasson var en lämplig efterträdare och därmed inte särskilt svårt att förutse. Att han hade stort stöd och troligen skulle kunna väljas utan opponenter måste var väl rimligtvis anledningen att ett par maoister började fraktionera. Kan tycka att det hade varit ärligare av Pettersson att själv kandidera till posten i stället för att härja på internet.

Anonym sa...

Den var bra. Förankrat.. haha. Du vet nog inte mycket om hur demokrati fungerar. Klart alla har formell rätt att kandidera, men vad är den värd om den reella möjligheten inte finns. Lokalavdelningarna har inget forum, diskuterar inte mellan varandra, allt går via Gtb. Det innebär att ingen opposition kan organiseras utan det enda tänkbara alternativet blir det som föreslås uppifrån.

Den kritik som OR för fram är väldigt träffande.
http://oktoberrorelsen.se/?p=426
Sen kan jag tycka att de är synd att KP inte tagit till sig av denna istället för att slå bakut. Tror inte att OR någonsin blir stora, men deras kritik skulle kunna leda till att KP blir ett reellt alternativ. Är dock pessimist och tror de är för stolta, gamla och trångsynta för det.