fredag 10 januari 2014

Bak-blås

Den gode (?) Augustinus går från högt till lågt i De civitate dei. I Bok XIV, kapitel 24, diskuteras viljestyrning respektive instinktsstyrning vad det gäller hur människan fungerar. Somliga saker kan en människa normalt inte styra viljemässigt. Augustinus nämner dock folk som kan vifta på öronen efter behag, som kan svälja och spotta upp saker som de vill, som efter egen vilja kan falla i trans och bli okänsliga för smärta. Och så en märklig grupp till. Tror det är det här latinska stycket:

Nonnulli ab imo sine paedore ullo ita numerosos pro arbitrio sonitus edunt, ut ex illa etiam parte cantare uideantur.

På engelska blir det:

A number of people produce at will such musical sounds from their behind (without any stink) that they seem to be singing from that region.

Hm, ja, var det inte en engelsman för en del år sedan som kunde framföra 'Good save the Queen' genom rumpan? Men föregångare fanns alltså redan i antiken!

1 kommentar:

Jan Wiklund sa...

Tycks vara en allmän konst i latinska länder. Robert Hughes barcelonabok, http://www.adlibris.com/se/bok/barcelona-9781860468247, berättar om den store artisten Josep Pujol som uppträdde med denna konst i början av 1900-talet.