måndag 6 januari 2014

På allvar, skämt eller bluff?

Även om jag släppt kommentarerna fria till bloggen innebär det inte att jag inte håller koll på vad som kommer in. För några dagar sedan var det en med signaturen 'clarté-ml' och idag en som jag antar är samma person men som nu kallar sig 'clarté-ml(r)'. (Phan också, nu råkade jag radera  inlägget från 'clarté-ml(r)', och det var inte meningen!)

Det där med Clarté har en historia som går tillbaka till 1970 när r-arna bröt sig ut ur KFML och bildade eget. I den svängen försökte de också splittra andra organisationer, som Svensk-kinesiska vänskapsförbundet, De förenade FNL-grupper - samt Clarté. Utbrytarna kallade sig Clarté(ml) och jag vet ingenting om hur det gick för dem. De skulle väl vara r-arnas studentförbund. Förmodligen blev gruppen inte så långlivad. Det tycks finnas tre centimeter material från dem på ett arkiv i Göteborg.

Hur som helst, i en av de kommentarer som nu kommit in nämns en hemsida som jag, efter att ha tagit en titt på den, sätter stora frågetecken för. Är det äkta vara, är det någon som vill skoja, eller är det bluff/provokation? Tittar man på den här bilden så verkar det vara något av de senare alternativen.


Eftersom Oktoberrörelsen redan har sina studentvänner i KSG (vars hemsida inte är åtkomlig för utomstående numera) förstår jag inte vad Clarté-ml(r) har för funktion. Jag kommer osökt att tänka på det icke existerande 'maoistiska parti' som en enskild person drev som en nätploj för några år sedan. De riktiga maoisterna lär ha varit förbannade på tilltaget. - Om någon vet mer om detta så skriv en rad!

7 kommentarer:

Clarté-ml(r) sa...

Hej!

Det är en sida som syftar till att sprida diskussion om anti-revisionism, men som ännu är i sin linda (därav "skoj-bilder").

Ännu fungerar den mest som ett ställe att ladda ner "förbjudet material" på. Jag har sökt och inte hittat något ställe att ladda ner Vart går Kommunistiska Partiet? Det var en av anledningarna till att jag skapade sidan.

http://clarte-ml.weebly.com/

Namnet är mer taget som en alias, eftersom Clarté-ml alldeles riktigt bara hade en kort karriär och tex publicerade Lenins artikel "om studentfrågan". Clarté-ml(r) har aldrig funnits.

Jag har väl egentligen inget emot Clarté, även om jag minns artiklar från tidigt 90-tal som menade att "Kautsky hade rätt".

Men kanske är fler intresserade av att start ett verkligt förbund av det slaget?

Clarté-ml(r) sa...

För att förtydliga. KSG uppfyller väl i lite det som clarté-ml:arna var ute efter. Och jag uppmanar intresserade att ta kontakt med dem.

Denna sida är menad att vara ett väldigt fritt och öppet forum,
även för icke organiserade i OR/KSG, men som ändå definierarar sig inom ml-traditionen.

martin sa...

*Argh* Ser i sådana fall ut som om OR kommer gå ned sig i identitetsträsket per omgående. Kommer själva hamna där de kritiserar alla andra att slutligen hamna, sätta medel framför mål.

Man kan hoppas att de klarar undgå de välbesökta kobbarna i den marxistiska skärgården.

Björn Nilsson sa...

Eftersom bakgrunden till den här clarté-sidan är väldigt oklar så verkar det för tidigt att ha så många bestämda åsikter ännu så länge.

Anonym sa...

Troligen är det några från KP / RKU som försöker göra sig lustiga - istället för att ta en ärlig diskussion (att det sker just nu beror nog på att de vill dölja att förutsägelser i or-texten just slagit in: kronprinssystemet, att kp blivit feministiskt, osv). Är inte första gången som de försökt med detta (se t.ex. trådarna på socialism.nu där några låtsas tala för OR opch säger mängder med tokerier. Att de låtsas är uppenbart då OR uttryckligen, på deras officiella sida, sagt att de inte deltar i nätforum osv.

Clarté-ml(r) sa...

Du har läst hemsidan?

Om det är någoting KP inte vill så är det att någon kan läsa Erik P:s skrift "Vart går Kommunistiska Partiet?". Det är ju just denna skrift som hemsidan sprider!

http://clarte-ml.weebly.com/

Man laddar ner genom att trycka på knappen ladda ner och sedan kan man spara.

Det är heller inte KP:s stil. Frifräsare inom KP som skriver en hemsida med ideologiskt innehåll utan att ha fått ledarens (Nu kronprinsen Robert Matthiasson) godkännande kommer att uteslutas ur partiet. Det var precis det som hände några av grundarna för OR/KGS. Ledarklickens extrema behov av kontroll i rörelsen är kännetecknet för KP.

Jag gillar också konspirationsteori varför jag också skulle kunna vända på "Mr. Anonymus" resonemang. Kan det inte vara så att "Anomyms kommentar" är något som skrivits av någon inom ledande ställning (eller på uppdrag av dessa) för att misskreditera hemsidan? Så att därmed ingen skall falla för frestelsen att läsa en av vår tids största dokument om förräderiet mot den revolutionära kommunismen i Sverige?

Så kan man naturligtvis enligt konspirationslogiken gå vidare ännu ett steg osv. Normalt brukar det bli jobbigt vid den 3:e nivån.

Med revolutionära häsningar,
Clarté-ml(r)

Björn Nilsson sa...

Om nu alla inblandade har ärliga avsikter kan det väl vara lika bra att de satte sig ned och pratade direkt med varandra i stället för att gå via den här bloggen?