Men tandläkare? - När jag pratade med min tandläkare senast nämnde han att det i Japan numera finns robotar inom utbildningen som kan protestera om det gör ont. Och även om det kan förväntas mycket handarbete även i fortsättningen så undrar jag om inte smarta robotar kan göra mycket mer av tandläkeriet om några årtionden. Att präster, fyran på listan, däremot är motståndskraftiga mot datorer är nästan mer troligt. Möjligen kan enklare tjänster inom själavården datoriseras, men vill man ha en dator med psykologprogram och speciella trosprogram som biktfader, eller en robot i prediksstolen?
Om man i stället tittar på andra änden av listan så ligger 'ordbehandlare och maskinskrivare' illa till. Det tycker jag egentligen är konstigt eftersom dessa grupper rensades bort i stor omfattning redan förra årtusendet, liksom ekonomibiträdena. Persondatorer med skriv- eller bokföringsprogram ersatte de stora grupperna av sekreterare, skrivbitråden och ekonomipersonal. De få som finns kvar borde väl räknas som specialister på extra snygga jobb?
I botten är telefonförsäljarna, en grupp som nog avskys av de flesta inklusive dem själva. Ett genomgångsjobb för de hårdhudade verkar det som. Jag vägrar att svara i telefon om jag misstänker att det är en nasare på gång. Det kan jämföras med exempelvis snabbmatsrestaurangerna som nu dras in i robotiseringen.
Sett i längre perspektiv så kan vi jämföra med springpojksjobb och kontorselever som fanns i riklig omfattning för 50-60 år sedan. Det var också ingångsjobb, inte många var ju springpojke eller postbud hela livet (även om det fanns sådana), men den ingången har också stängts. Dessa ungdomar gick ju ofta vidare åtminstone ett stycke upp i kontorsorganisationen, en del kunde bli chefer som kände verksamheten i grunden. Idag är det nog sällsynt.
Och om man ser till hur order hanteras på stora företag så var det förr ett evigt omskrivande av samma data, ett ganska enkelt skrivmaskinsjobb som krävde en massa damer med flinka fingrar. Eller om hålkortsmaskiner var inblandade och det satt stansoperatriser och gjorde hål i korten. Sedan länge har i stället datorerna tagit över och skickar data från instans till instans utan omkrivningar. Offert, order, produktionsbeställningar, ekonomiska underlag, fakturor, tullhandlingar och skeppningsdokument kan köras ut i en lång serie utan särskilt stor mängd mänsklig handpåläggning.
Rutinjobben trycks tillbaka, även kvalificerade arbeten naggas i kanten av ny teknik - det gäller att dra slutsatser av detta också. Men det känns inte som man gör det i den 'officiella' politiska debatten. Kanske beroende av att färre och färre politiker i toppen har någon bakgrund i yrkeslivet utanför politiken. Annie Lööf får ju ses som ett skräckexempel. Det får vara utkantsfigurer som Birger Schlaug som tjatar om ämnet, men vem lyssnar?
Synd att man är för gammal för att satsa på utbildning ... exempelvis till fritidsterapeut!
6 kommentarer:
Recreational therapist?
Att de två Jungianska psykologerna som färdades i tiden från 60-talet, som behandlar allt med en massiv dos LSD i en park, inte kommer bli ersatta av robotar kan man nog vara trygg för.
Vet inte ens vad det är, märks på dock att jag nyligen jobbat ett år med en amerikan hippie, med lång erfarenhet inom utveckling av CNS-substanser.
Hmm, det där om telemarketers känns nästan som insider information. Är det så att de bara visat sig marginellt effektivare än en automatisk uppringning eller spam? Eller för att motmedlen emot dem blivit effektivare?
Ted Kaczynski förutsåg på 70-talet redan att den ökade komplexiteten i arbetet och arbetsdelningen skulle medföra ett mer organiserat samhälle, därmed skulle friheten med nödvändighet krympas för att serva en allt mer komplicerad och organiserad produktionsaparat. Tror vi han skulle komma till samma slutsats idag? Sannolikt. Men Marx såg väl arbetarens frigörelse i det. Desto mindre som behöver göras desto mer tid får människan för människan.
I denna världen, får kanske båda rätt. Fast bara Ted med nuvarande politiker iofs.
De politiker som representerar det klassiska kapitalet, det som vi aldrig gjorde oss av med, du vet. Det med traditioner och massa annat. De som betraktar folket som sin egendom. De vill sträcka upp folket när de anser folket har blivit allt för bekväma. Då får några politiker stå och skälla medan de låter piskan vina.
Präster kommer definitivt att bli offer för datoriseringen med tanke på att med datorerna har mänskligheten för första gången fått hjälp till hjärnan, det vill säga tankeverksamhet. Tidigare hade vi bara hjälp för musklerna.
Bättre förmåga till tanke och kunskap hos mänskligheten kommer med säkerhet att innebära mindre jobb för präster.
Lasse: inte så länge datorerna inte hjälper till med känslan.
Första själavårdande roboten ingår i den öppna texteditorn Emacs. En psykolog som inte är så avancerad.
Men ringer man för att prata med någon så kanske det spelar roll för en om man vet huruvida det är en robot eller ej. Men rent tekniskt spelar det ingen roll om det är en människa eller en tillräckligt avancerad robot som lurar mig att det är en människa. Om man videochattar med en präst så spelar det ingen roll om det är en präst eller en robot som lurar en att det är en präst. Illusion är ju liksom hela religionens funktion, det är ju den första institutionella socialkonstruktivismen.
Betr robotar i predikstolen så är det inget nytt. Det har många kyrkor haft sedan länge.
Den religiöse är ju den första roboten människan byggt. En som agerar baserat på en uppsättning instruktioner.
Skicka en kommentar