måndag 14 april 2014

Komiskt

Det här är komiskt. "Visa/MasterCard team" har hittat ett fel:

Hej!
Vi har märkt att din senaste betalning åtalades tva ganger på samma gång, och det är på grund av ett tekniskt fel.
När du bekräftar informationen på kortet, kommer vi att återbetala till ditt konto.
Sida återbetalning:

Tja, det engelska 'charge' kan ju betyda flera saker, 'debitera' är en, 'åtala' en annan. Det har sina risker att använda maskinöversättning, nigerianska (eller vad ni nu är) gossar! Ni behöver nog öva mer än "tva ganger" för att det skall bli rätt.

Och det är här komiskt också: Kildén & Åsman drabbas av politiskt vanvett för att Jan Guillou fått Myrdals Leninpris! Somliga trotskister verkar aldrig komma över de historiska oförrätterna! Inte lär de få något Leninpris heller.

9 kommentarer:

martin sa...

Jag tycker det är ett stort steg frammåt att trotskister nu tar epitetet trotskist som en grav förolämpning. En bisats fick dem att skriva ett helt inlägg där de försöker klistra diverse epitet på folk till höger och vänster, detta som svar på en bisats där någon kallas trotskist.

Jag känner en del trottar i höga akademiska positioner. Utmärkande för en trotte är att de håller sin radikalism under hatten. Jag blir dock inbjuden att föreläsa för studenter en gång om året, men vi har iaf en samsyn när det gäller att beskriva en hel del systemfel. Men det svider nog lite i dem när jag diskuterar Ukraina, Syrien, Libyen och Egypten på fejjan, men som sagt, deras radikalism är unde hatten så jag bir oemotsagd.

Anonym sa...Radikalt är att vara kommunist och stödja rysk och kinesisk imperilism och kapitalism.

Det är jävligt radikalt.

Björn Nilsson sa...

Att vara anonym trotskist kanske inte är så radikalt (åt vänster i alla fall!)? Notera de där fraserna om att 'stödja' och 'hylla' som gärna dyker upp i den sortens polemik!

martin sa...

Alltså, välja rysk eller kinesisk imperialism. Som om det är vi som väljer, en imperialist kommer inte in i ett land utan det lokala kapitalets beredvilliga hjälp. I fallet Ukraina exempelvis, så menar anonym att vi skall välja västvänliga oligaker framför de oligarker som blivit rika på handel med ryssland. Ukraina är alltgenom en konflikt inom det Ukrainska kapitalet väst och öst stöttar sina oligarker. Den enda förhoppning man kan ha här är att det Ukrainska folket vet åt vilket håll de skall rikta bössan om det eskalerar mera, mot de egna oligarkerna. Men juntan i Kiev har kanske lyckats fylla leden i militären med fascister.

Björn Nilsson sa...

I dagens läge verkar ju kinesisk imperialism vara i ropet, med tanke på vad de köper upp överallt.

martin sa...

Björn,
jag frågade några Etiopiska vänner vilken imperialism de föredrog. Kina toppade listan, sedan kom USA som tvåa strax före ryssarna. Där har vi vad folk i en del av världen där denna imperialistiska konflikt rasar för fullt tycker. Ett inte statistiskt säkerställt resultat, men jag föredrar där det är möjligt att prata med folk än att läsa statistik och marknadsundersökningar.

Skillnaden som han framhöll var att amerikanerna och främst sovjet, vill påverka kulturen och landet i stor utsträckning. Kineserna skiter fullständigt i vad du tror på eller vad du konsumerar för kultur osv. De köper fabriken och driver den och suger ut den, mer vill de inte åstadkomma tydligen.

Kinesernas diskretion i sin imperialism kopplar jag till vad Slavoj Zizek berättade om sitt möte med folk inom den nya marxismen i Kina. Kineserna hade då sagt att Kina är det enda sant kapitalistiska landet i världen, västvärlden hade inte nått det stadiet i sin ekonomiska utveckling, de var fortfarande kvar i en sorts kolonialt stadium.

Det var då jag insåg att kapitalismen i sig självt kommer göra oss alla till Kina. Stor del av allt vi konsumerar styrs av en femårsplan i Kina. Men vi kan inte vara Kina lika bra som Kina, så den postkoloniala verkliga imperialismen, den kommer vi förlora så att det visslar om det.

martin sa...

Det är den omvanlingen som vi nu smärtsamt genomgår. De gamla kolonialkapitalisterna, de angriper nu land efter land för att kompensera det de förlorar i ärlig kapitalistisk imperialistisk strid i de delar av världen där man inte med våld och statsmakt kan driva ut andra kapitalister. Man förlorar på arenor andra än geografiska, teknologisk mark tappas också, där är en strid som vi också tappar mar i.

För riktig imperialism i nyliberal anda är att inte kunna utnyttja staten för att stävja konkurrans från andra imperialister.

Men, klart VI kommer använda staten, det har vi alltid gjort. Men fan ta de som försöker sig på kolonialism emot oss!

Björn Nilsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Björn Nilsson sa...

Angående Etiopien så har ju både USAmerikaner och ryssar (Sovjet) haft tid att göra sig illa omtyckta där. De förstnämnda backade upp kejsaren, de sistnämnda underhöll den efterföljande militärjuntan. Ingen gjorde väl så mycket för folket. Kineserna håller en annan profil. Men jag har för mig att kinesiska oljeanläggningar har angripits av gerilla i Ogaden. Numera opererar även indiskt storkapital i Etiopien, och ibland blir lokalbefolkning bortjagad för att ge plats åt deras odlingsprojekt.

Liberaler älskar givetvis att använda staten för att piska igenom sin egen världsordning - men man vill helst inte betala för det själv!