onsdag 30 april 2014

Tomma hot
Jag lärde mig nyss (här) ett ryskt uttryck som beskriver tomma hot: Att hota en igelkott med en bar rumpa. Jo, det är väl så läget är nu. Vi vet ju vad som hänt: USA vräkte in miljarder i Ukraina för att fixa 'regimförändring', störa ut den ryska basen på Krim, samt plundra i största allmänhet. Nu ingår Krim i Ryssland i stället, och den regim man fått till förefaller i stort sett hjälplös och förvirrad. Frågan är hur det går med plundringen.

När Kiev har försökt slå ner protester i östra och södra Ukraina med militär har det spruckit flera gånger. Trupperna har ingen lust att skjuta på folket, lokal polis är passiv när lokala grupper tar över offentliga byggnader och det är uppenbart att Kiev saknar kontroll i många städer. Och de lär bli fler vartefter protesterna sprider sig. Det blir en faktiskt delning av landet. Dessutom finns det inslag av klasskamp, i och med att folk försöker bekämpa de ökända oligarkerna och de ekonomiska nedskärningar och försämringar som påtvingas Ukraina. Och på sina håll har det utropats "folkrepubliker".

Vad kan USA göra åt det? Det verkar som om hemmaopinionen blir alltmer negativ till utrikes påhitt. Normalt struntar politikerna i det, men nu är det ganska nära till nästa val och då finns det orsaker att vara mer försiktig än normalt. Att skicka in NATO-trupper i Ukraina och riskera öppna strider verkar inte vara ett realistiskt alternativ. Möjligen kan man försöka få de mer eller mindre nazistiska ukrainska 'nationalisterna' att sköta våldet. Men i övrigt kan man hota med sanktioner som inte tar särskilt hårt och som innebär att man hotar den ryska igelkotten med sin bara rumpa. Putin lär inte bli imponerad.


Antingen är detta ett förvirrat uttalande av John Kerry, eller också finns det ett budskap här: "we have to make it absolutely clear to the Kremlin that NATO territory is inviolable we will defend every single inch of it". Det kan ju vara så att han fått för sig att Ukraina är medlem av NATO, alternativt att han säger att i värsta fall är det OK att ryssarna går in och återställer ordningen i delar av Ukraina utan att NATO gör något åt det (annat än skriker i falsett). Om karln inte är totalförvirrad låter det sista alternativet mer troligt.

För att återknyta till folket i USA: det verkar som fler och fler tycker att man skall ta hand om problemen på hemmaplan först och främst. Det finns ju en del att göra. Och USA borde nog förbereda sig på en tid när dollarn inte fungerar som ensam internationell valuta längre. Just sanktioner mot länder som Ryssland och Iran kan påskynda processen när BRICS-staterna och andra försöker skapa internationella betalningssystem och handelsflöden som är oberoende av USA. 

Inga kommentarer: