fredag 11 april 2014

Hotfulle Vladimir

Ja, titta vad hotfull den där hemske karln ser ut!

Den som orkar igenom några decimeter text på engelska hittar 'hotbrevet' här. Och en kommentar från den läsvärde bloggaren Saker här, om vad Putin 'egentligen' säger.

Ryssland har levererat naturgas till Ukraina till rabatterade priser, men på sistone inte fått betalt för det. Här pekar Putin på ett intressant sammanhang:


The European Union is using Ukraine’s economy as a source of raw foodstuffs, metal and mineral resources, and at the same time, as a market for selling its highly-processed ready-made commodities (machine engineering and chemicals), thereby creating a deficit in Ukraine’s trade balance amounting to more than 10 billion US dollars. This comes to almost two-thirds of Ukraine’s overall deficit for 2013. ... Russia cannot and should not unilaterally bear the burden of supporting Ukraine’s economy by way of providing discounts and forgiving debts, and in fact, using these subsidies to cover Ukraine’s deficit in its trade with the EU member states.

Det 'hotfulla' i detta är väl att Ryssland säger att man inte har lust att subventionera EU:s handel med Ukraina. Bort med rabatterna! Samt att Putin tillägger att om det inte kommer betalningar enligt kontraktet så kan Ryssland skära ner eller helt stänga av gasleveranserna till Ukraina, och kräva förskottsbetalning för nya leveranser. Är inte detta normalt egentligen? Betalar du inte elräkningen här hemma stänger leverantören av elen för dig, dock först efter att ha skickat 'hotbrev'.

Nå, det verkligen hotet kanske ligger i den här meningen:


Undoubtedly, this is an extreme measure. We fully realize that this increases the risk of siphoning off natural gas passing through Ukraine’s territory and heading to European consumers.
Men är hotet ryskt i så fall? Har inte ukrainska så kallade ultranationalister ('nassar', om man uttrycker det grövre) hotat med angrepp mot gasledningarna till EU? Brevet syftar till att få igång reella förhandlingar med EU. Om EU är rädd om sin egen hälsa är det bara att sätta igång och förhandla på en vettig nivå. Det är obegripligt att krisen kunnat gå så här långt - måste man göra antagandet att EU leds av idioter för att det hela skall bli begripligt?

10 kommentarer:

einartysken sa...

Det är precis den surreala politiken som Cunningham skrev om i artikeln som jag översatte i går. Snart drunknar eller bättre 'fryser ihjäl' våra stora politikerna i sina lögner och Putin- bashing.

Björn Nilsson sa...

De verkligen mottagarna har ännu inte svarat på brevet från Ryssland. Men USA, som inte är mottagare, har svarat. Ganska märkligt.

martin sa...

Tysklands tillväxt hotas av tveksamheterna kring gastillgången. Tyskland är kanske det mest Ryssberoende landet i EU.

Tudelningen av Ukraina speglar väl splittringen i det Ukrainska kapitalet.

martin sa...

Det har under ett par dagar blivit ett mycket spänt läge i Ukraina. Min förhoppning har aldrig stått till att Kiev-juntan skall besinna sig, utan jag har satt hoppet till att den Ukrainska befolkningen vet vad man gör i sådana här situationer, när en sådan regim ber dig resa vapen emot dina bröder, då vet folk vad som måste göras.

I dag kan man läsa i Aftonbladet om hur armén deserterar när de når fram till de östra delarna, de deserterar i parti och minut.

Man kan se filmer på nätet där folket ingriper på ett mycket rådigt vis när stridsvagnar rycker fram, här har ni exempelvis en video där folket argumenterar med en stidsvagnsbesättning tills de stannar stridsvagnen:
http://vk.com/video_ext.php?oid=39906330&id=168119703&hash=a24ab30a1f69ee4d&hd=3

När Carl Bildt talar om gangstergäng från Ryssland som står bakom oroligheterna i östra Ukraina, så ser vi här vad han menar, vanliga Ukrainare som med argumentation möter en stridsvagn. Putin är en så slug strateg att han skickar folk beväpnade med argument, rejält munväder och en gammal Lada emot Kiev-juntans stridsvagnar.

Eller så är det helt enkelt så att folk bara vill ha det bättre. Vill få sina löner utbetalda. Antalet människor som inte får ut sina löner har ökat dramatiskt under 2014 och efter sanktionerna emot Ryssland och frysningen av tillgångar som kan kopplas till vissa utpekade ryssar och delar av den före detta Ukrainska regeringen har ställt till det för folk. En stor del av de pengarna är pengar som skulle gått till lön till snickare, rörmokare och vanliga knegare. Folk som nu är utan jobb och som dessutom inte fått ut sin lön. Det är därför folket besätter polisstationer och parlament i östra Ukraina.

EU kastade med sina sanktioner bensin på brasan som tagit sig i östra Ukraina och som sprider sig som en löpeld. Med de allierade som EU har och med EUs agerande så behövde inte Putin anstränga sig särskilt mycket.

Det märks att vår egen utrikesminister ser fram emot att dra sig tillbaka från politiken för gott. Därför han uppträder som han gör, därför han inte ens försöker upprätthålla en sansad och balanserad fasad, han har sannolikt pantsatt sin trovärdighet för bekväm tillvaro efter politiken. Hans hyckleri är tämligen totalt, han bekymrade sig väldigt mycket över om en demokratisk regim använde våld, men nu när Kiev-juntan försöker skicka militära trupper till östra Ukraina för att slå ned ett folkligt uppror emot försämrade materiella villkor, då är han tyst.

Jag tog denna bilden för någon månad sedan.
http://image.bayimg.com/e14101a56ebd97abb38072b43e97da047a8aabeb.jpg

Nå, var är din oro nu, Carl Bildt? Var är din trovärdighet nu, Carl Bildt?

Björn Nilsson sa...

Hade det varit någon ordning i Reinfeldts fögderi borde Bildt ha åkt ut för länge sedan pga självsvåldigt beteende.

Ja, om folk övertalar militären att ta det lugnt blir det jobbigt för ligan i Kiev. De som verkligen vill slåss utan några hämningar - de mer eller mindre nazistiska grupperna - torde vara omöjliga att skicka till östra och södra Ukraina. Då får man skicka folk som inte är särskilt intresserade av att slåss, eller till och med byter sida ... . Skulle tro att Putin har rätt bra koll på utvecklingen, medan genierna i NATO undrar vad som händer. Man kan ju skicka några symboliska flygplan och båtar hit och dit, men knappast mer.

martin sa...

Ja, en annan bild som snurrat runt internet ett par dagar är denna:
http://image.bayimg.com/a22c5939031e43e635d76f6721efec16c8d3e28c.jpg

Här ser vi en svensk utrikesminister som står under den svart röda flaggan från förr, en flagga som idag det nazistiska Pravny sector använder, för att anspela på kopplingar till UPA, vilka var riktiga nazistiska paramilitära kända från bland annat massakrer på judar i västra Ukraina. För den som undrar var Carl Bildt står politiskt, så talar sällskapet han håller sitt tydliga språk.

Juntan i Kiev har ju försökt resa en politisk armé för att verkligen kunna slakta den egna befolkningen. Men det har varit lite turer med deras nationalgarde, man blev tvungna att avväpna Pravny sector och personer som var för radikalt nazistiska för att få ingå i nationalgardet. Det är tveksamt om juntan i Kiev är kapabel att genomföra avancerade operationer, at de har den kontroll som krävs för att bedriva effektiv krigföring.

Vad gäller Reinfeldt. Då han har en historia av att skriva gnälliga och inte så genomtänkta böcker, så ser jag fram emot om några år när han skriver en bok och skyllar alla sina misslyckande och katastrofer på att hans händer var bundna av de "gamla moderaterna".

martin sa...

Han är förjävlig den där Putin.

"Ukrainska stridsvagnar blockeras av civila"

En hel by gick man ur huse för att stoppa stridsvagnarna påväg mot Kramatorsk.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18734183.ab

Jag förutsätter att Aftonbladet imorgon har med nån expert eller skriver en ledare om hur Putin låtit hela östra Ukraina infiltreras av FSB. Någon kommer förneka att detta är uttryck för folkligt missnöje med juntan i Kiev, någon måste driva tesen att det är en jätteoperation från Ryssland.

Björn Nilsson sa...

Möjligen har Aftonlövet vaknat till för att det finns folk med egna åsikter i Ukraina, exempelvis sådana som inte vill ha fascister boende i tamburen. Så verkade det av Wolfgang Hansson igår i alla fall. Men det kan ju komma nya direktiv, tidningen ägs ju av NATO-landet Norge.

Detta kan vara en win-win-situation för Ryssland. Om juntan i Kiev inte kan slå ner upproren i öst eftersom de egna trupperna vägrar att slåss är det bra för Ryssland. Om juntan ändå får till ett blodbad är Ryssland den enda makt med kapacitet att gå in och stoppa det.

martin sa...

Nej, aftonbladet har inte nyktrat till. Men de kallade in Staffan Heimerson för inte ens Wolfgang Hansson kan tänkas skriva något så korkat hur mycket man än betalar honom.

Björn Nilsson sa...

Tja, en gammal ärrad journalist kan väl skriva vad som helst bara han får några rejäla groggar på Tennstopet i utbyte!