tisdag 13 maj 2014

"en sked med honung i en tunna med tjära"

en sked med honung i en tunna med tjära, bara för att bedöva våra känslor av kränkning för en stund, vi har varit om detta tidigare

Denna fras finns i en av kommentarerna till en debattartikel i Aftonlövet, där ryska föräldrar protesterar mot den växande hatkampanjen mot ryssar. För en gångs skull får några motröster komma igenom, men hur långt kommer de att höras? Det verkar som media vittrar blod, och blodet skall den ondskefulle ryssen stå för. Gäller det ryssar kan man ösa ur sig vilka dumheter som helst verkar det. Varför? - Tja, det har väl kommit order från husse!

Under balkankrigen på nittiotalet var det serbiska barn i Sverige som drabbades av hets. Allt ont var ju serbiskt, även om andra grupper ägnade sig åt massmord och folkfördrivning så var det inte aktuellt att prata om sådana småsaker. Så var det i media då. Nu är det ryssen som är ond, inklusive människor med rysk anknytning, och barn av rysk härkomst som råkar bo i Sverige som utsätts för hatkampanjerna (men den ukrainske fascisten talar man inte högt om). Dirigenten bakom dessa och andra kampanjer torde dock vara densamme, och sitta på betydligt högre poster än som mediaredaktörer eller utrikesminister i Sverige.

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Det behövs ingen dirigering. För det första finns en lång svensk tradition av demonisering av ryssar. Och för det andra tolkar ofta media beteckningen "obunden" som att man ska vara så väldresserad att man uppfattar vad det borgerliga ledarskapet vill även utan koppel.

martin sa...

Idag kunde man läsa om att USA jagar lyxprylar som hör till vissa utvalda ryska individer, de vill beslagta dessa.

Jag är ganska glad över att vi äntligen nått ett globalt konsensus om att den heliga äganderätten inte är så noga med, när allt kommer omkring. Jag skall ta och uppdatera min exproprieringslista, när vi nu äntligen lagt dumheter som äganderätt bakom oss, för den goda sakens skull, så kan vi ta och börja omfördela på riktigt.

Sanktionerna gör folk arbetslösa i de östra delarna av Ukraina, vilket man får anta var syftet.

Men det är helt bisarrt att se den svenska borgligheten gå man ur huse för att haspla ur sig den ena fördomen eller konspirationsteorin efter den andra. Som en bunt cockerspaniels i intrasslade koppel som gläfsande klättrar på varandra för att vara närmast husse.

Som en ryss sa: first there was anti-russian scare, then there was the communism scare, mostly pointed at soviet union. As soviet union fell apart, we are back with the more traditional anti-russian scare in european politics.