fredag 16 maj 2014

Incitament?

'Incitament' är ett uttryck som vissa ekonomer gillar. Ett incitament är den drivkraft som får en människa att göra något, och för neoklassiska ekonomer är det naturligtvis den personliga egennyttan det handlar om. Vissa personer (som jag verkligen inte tror är neoklassiska ekonomer) har illustrerat detta sammanhang genom att ändra lite på affischerna för EU-valet. Vad är det kandidaterna verkligen spanar efter? Höga ideal eller egen snöd vinning?
Kom ihåg, det finns inget rösttvång. Du behöver varken rösta på denna person eller någon annan. 

6 kommentarer:

martin sa...

Pol pot använde oxå incitament för att forma medborgaren för utopin.

Anonym sa...

Nu har i alla fall jag poströstat i EU valet. En mikroskopisk påverkan men dock har jag gjort vad jag anser varhe medborgare skall göra.
Eldorado

martin sa...

Eldorado,
vissa skulle säga att du legitimerar EU. Problemet med det är ju att det inte är vi som har tolkningsföreträde på vad som är legitimt eller inte. Om så en person dök upp till valurnan så hade EU-valet haft en då stark kraft som hade basunerat ut och salufört legitimiteten. Medan det omvänt inte finns någon som slåss för att illegitimera EU. Jag skulle bojkotta EU valet om vi hade en stark och målmedveten organisation som arbetade för att sprida uppfattningen om EUs sjunkande legitimitet. Men som det är nu finns det ingen som kan förvalta en bojkott.

Anonym sa...

Utan tvekan legitimerar jag EU och det är medvetet. Vilken annan kraft kan hålla våra svenska politiker borta från tokiga beslut?
En annan orsak är att det lilla landet Sverige kan inte påverka mycket i världen. Inom EU kan vi påverka något litet mer.
Eldorado

Simsalablunder sa...

Pengar växer inte på träd, sa tant Bildt och det har hon ju rätt i. Hon får min röst.

Anonym sa...

https://www.youtube.com/watch?v=qxsQ7jJJcEA

/lasse