Men alla verkar inte ledsna:
Börserna upp efter EU-valet. Resultatet mottogs positivt av investerarna.Trevligt att några är positiva i alla fall! Men det verkar som det är andra saker än valet som piggar upp börsskojarna, om man läser artikeln bakom ovanstående rubrik. Kanske de antar att valspektaklet inte har någon större betydelse i verkliga livet, eller att de helt enkelt räknat in utslaget i förväg? Det skulle i så fall vara en ganska rimlig ståndpunkt.
En smart investerare ser alltid till att det finns täckning ... |
Konstigt att inte valresultat av den här typen kunde förutses redan för länge sedan, när EU-parlamentet snickrades ihop som en konstruktion uppifrån. Finns det möjligheter att bilda partier, att organisera och agitera, finns ju också möjligheten att rörelser som de höga herrarna inte gillar kan uppstå och vinna stöd. Eller trodde gubbarna däruppe att de var allsmäktiga marionettspelare som kunde dra i trådarna helt efter eget godtycke, och marionetterna hade bara att sprattla på kommando? Nu blev det inte så, så de får väl fundera på om det skall medföra några inskränkningar i vad folk får ta sig till. EU har ju redan tidigare klargjort att om folk röstar fel så måste de rösta igen, så principen är väl ganska klar? (En sanning med modifikation: ny euro-omröstning i Sverige blev det inte, och jag har för mig att några omröstningar om EU-konstitutionen ställdes in när man i förväg anade hur det skulle gå.)
En märklig sak är att det är nationella partier som ställer upp i ett internationellt val. Då blir det ju så att valet i själva verket kommer att ske mot en bakgrund av inrikespolitik. I flera länder kommer ju det här valet att få mer eller mindre starka effekter på inrikespolitiken, trots att valet borde handla om något annat. - Å andra sidan: är det möjligt att tänka sig ett enhetligt icke-nationellt parti som verkar över hela EU? Jag tvivlar, annat än för vissa mindre sektliknande grupper.
En vanligt uppfattning är att man genom att rösta ger legitimitet åt den institution man röstar på kandidater till. I stort sett stämmer det, tror jag. Jag röstade inte. Men det är ju möjligt att en massa EU-motståndare, nationalister, mer eller mindre fascistiska grupper etc., genom sin närvaro kan göra att den eventuella legitimitet och prestige som parlamentet har måste skrivas ned ordentligt. För det krävs inte majoritet. För det krävs att man har tillgång till några ledare med välsmorda munläder (som Farage från England) och fotfolk som inte är rädda att göra stort oväsen för saker de inte gillar. Och skulle de 'olämpliga' ledamöterna vara riktigt jäkligt elaka skulle de plikttroget sitta igenom varenda omröstning i parlamentet och dess utskott - medan de ordinära liberala typerna gör som vanligt, skolkar och smiter hem när det närmar sig helg! Då skulle det nog bli en del konstiga beslut i parlamentet!
PS. Myrdal om Nationella Fronten i Frankrike. Tänkvärt.
3 kommentarer:
På vilket sätt skulle den svenska riksdagen vara bättre? Det är ju samma sorts folk som sitter där? Och EU är ju dessutom en skapelse av precis samma sorts folk.
Problemet är dock inte detta, utan att vi inte organiserar någon konkurrerande makt. Som Alexis de Tocqueville konstaterade för snart tvåhundra år sen: om alla bara tänker på sig och sina privata problem blir överheten tyrannisk för då är den ensam om att tänka på helheten.
http://www.kommunistiskapartietstockholm.se/content/arbetet-inf%C3%B6r-eu-valet-%C3%A4r-i-full-g%C3%A5ng
ett parti gjorde iaf det
Riksdagen är bättre för den är närmre, och kan ibland skrämmas till att ta riktiga beslut om opinionen är stark nog för det.
Jo, jag vet att KP förespråkat bojkott, och det är bra. Man kan ju säga att bojkottarna fick majoritet också. Men KP är ju också litet i det här sammanhanget.
Skicka en kommentar