onsdag 16 maj 2007

Behövs mänskligheten?

Jag hackade för några dagar sedan på våra fina svenska klusterbomber som inte gör någon skada. (Läs här och här.) Det är fler hackare i farten. Klicka här och titta på en teckning med samma ämne. Jag hittade den på en nätsida som vill fortsätta arbetet med Arbetet (den klassiska socialdemokratiska tidningen i Malmö som senare tider SAP-pörer gladeligen sprängde i bitar och avlivade).

Om jag skulle höja diskussionen till en högre nivå skulle jag kunna fråga: "Behövs mänskligheten?" Man kan också fråga: "Vem behöver mänskligheten?" I mänskligheten ingår då även krigsminister Odenberg, klusterbombfabrikörer, Ola Salo och jag själv. Är inte det ruskiga svaret: "Nej, vi finns bara till för oss själv, och för övriga varelser vore det bäst om vi försvann."

I och för sig kan man visa på att diverse husdjur behöver människor för att klara sig, och att diverse gräsarter (vete, ris m.fl) kunnat göra sig oerhört framgångsrika genom att tjäna våra behov. Men annars ...? En religiös person kunde hävda att någon gud kanske behöver mänskligheten som hejaklack, men det låter inte riktigt troligt. Det vore enklare med en bandspelare med evighetsslinga av hejarop (en bagatell att uppfinna för en allsmäktig gud!). Från någon synpunkt kanske det är viktigt att någon lyssnar på näktergalen som hållit låda i Skinnarviksringen bortåt en vecka nu, men näktergalningen tycker nog att det är viktigare att andra av samma sort lyssnar än att jag står där och försöker skymta honom bland häggblommorna.

Men när man tänker efter: vore det verkligen trevligt att veta att någon "högre makt" behöver mänskligheten? "Behöver till vadå?" kan man oroligt fråga. I vissa religioner har man offrat både det ena och det andra (inklusive människor) till gudarna för att hålla livet i gång. ... Och vid närmare eftertanke: offras inte en och annan människa på Marknadens altare, en makt som enligt den liberala tron i det närmaste är allsmäktig (och dessutom gärna fäller klusterbomber på avfällingar och trosmotståndare).

Inga kommentarer: