onsdag 9 maj 2007

Konsult-Persson

Göran Persson har så vitt jag vet varit yrkespolitiker hela sitt liv. Hans uppehälle har betalts av partimedlemmar (förmodligen i mindre grad) och av skattepengar i form av offentliga löner och arvoden (det är nog den största biten). Nu byter han kappa, mannen har lite knapert med pengar och blir halvtidskonsult. Vad pysslar konsultfirman med? Här är ett klipp från deras hemsida:

JKL Group är en av Nordens ledande rådgivare inom strategisk kommunikation. Vi är rådgivare till företagsledningar från de flesta branscher kring hur kommunikation kan bidra till att uppnå affärsmål. Vi arbetar med att bygga och bevara organisationers förtroendekapital gentemot olika publiker, vi föreslår lösningar och vi bidrar till att de genomförs. Vi anlitas som rådgivare kring bland annat finansiell kommunikation, börsintroduktioner, krishantering, medierelationer, opinionsbildning och lobbying.


Att avdankade politiker skulle kunna fortsätta som konsulter för de människor de under alla år levt på och påstått sig försvara, det verkar vara otänkbart idag. Persson är ju inte den ende som hoppat över staketet till den andra sidan. JKL må arbeta för att bygga och bevara organisationers förtroendekapital, men han och hans ämbetsbröder och -systrar gör tydligen vad som helst för att riva ner politikens förtroendekapital. Idag skulle exempelvis de strejkande gruvarbetarna ha nytta av goda konsultråd från vänligt ställda krafter. Eller vilken lågavlönad eller pensionär som helst med svag ekonomi som röstat på socialdemokraterna under alla år skulle väl kunna gynnas av lite tips om hur man förgyller livet?

Jag minns en progglåt från omkring 1970. Refrängen gick ungefär: "Fy på dej sosse, vad du luktar skit." I någon vers fick man också veta att den röde förstamaj-talaren i själva verket var folkpartist. Och vad det gäller Göran Persson - tja, vad har han för partibok, egentligen?

Inga kommentarer: