lördag 12 maj 2007

Hur vet bomben ...?

... att det är en militär som trampar på den? Det kan man fråga efter krigsminister Odenberg hjältemodiga försvar för svenska klusterbomber. Vad dessa handlar om vet vi alltför väl sedan kriget i Libanon förra året. Flygplan fäller behållare som innehåller massvis med småbomber som sprids över ett stort område. Om inte dessa småbomber exploderar direkt när de slår i marken kommer de att ligga kvar som en sorts minor, fulla av splitter. Ett ständigt hot mot bönder ute på fälten, barn som råkar hitta en lustig sak som de vill peta på ...

Många vill förbjuda den här typen av svårkontrollerade vapen. Nu påstår Odenberg att visst är det bra med ett sådant förbud, men just den svenska typen av klusterbomber drabbar minsann inte civila. Bomberna oskadliggör sig själva efter ett tag. Till det kan man göra tre anmärkningar:
  1. Det kommer alltid att vara några bomber som inte fungerar som det är tänkt. Några måndagsexemplar exploderar inte när de slår i marken, de kommer inte att självförstöra sig själva, de kommer att ligga där de ligger tills någon/något petar på dem.
  2. Bomben vet inte vem som är militär eller civil. Det vet ingen annan bomb heller, så vitt jag vet. Inbillar sig Odenberg att bombfällning endast skall ske i områden där det bara finns soldater? I dagens konflikter finns en klar tendens att civila och stridande blandas på samma områden.
  3. Den där bomben kan fällas från Gripen-plan. Odenberg vill skicka Gripen till Afghanistan av marknadsskäl, och gärna använda dem i strid. Scenariot är klart: en ockupationstrupp råkar i trångmål när motståndsrörelsen angriper. In dånar några Gripen med klusterbomber som man mer eller mindre slumpmässigt släpper över såväl motståndsmän som vanliga bybor i närheten. Det är samma sak som NATO-flyget redan gör därborta (och som gör afghanerna störtförbannade - de som överlever) och det finns ingen anledning att tro att svenskar skulle sköta sig så mycket bättre.
Slutsats: Odenberg är en tjock man med mager moral. Det verkar väldigt mycket som att här gäller det att döda asiater och göra feta pengar på det, inte någon slags "humanism".