torsdag 24 maj 2007

Nya nordiska offer i Afghanistan

Som jag skrev tidigare: I Afghanistan vinner alltid hemmalaget. Nu är det en finne som sprängts i luften, och fyra norrmän som skadats vid samma angrepp, i ett område som enligt finska Hufvudstadsbladet ligger "i en vanligtvis lugn stad i Afghanistan."

" ... under det senaste halvåret har arbetet försvårats och nu har också de norra delarna av landet blivit mer otrygga" säger en talesman för det finska försvarsdepartementet. Annorlunda uttryck: försöket att smyga in nordbor, inklusive svenskar, i områden i Afghanistan som ligger långt bort från den heta stridszonen söder om Kabul fungerar inte. Det torde vara i stort sett omöjligt för politiker i Sverige och övriga Norden att föra en militär linje i Afghanistan som både skall tillfredsställa krigshövdingarna i USA och ursinnigt frihetsälskande afghanska folkgrupper. För vår del borde det rimligaste vara att ta hem soldaterna, möjligen satsa på civilt uppbygge om det är möjligt, men annars hålla sig borta helt och hållet.

Vem som bombade finnen och norrmännen framgår inte (det behöver ju inte vara just talibaner), men vartefter krisen i söder utvecklar sig kommer den med stor säkerhet att sprida sig norrut. Och den afghanske medelsvensson har nog inte lättare än någon annan att uppfatta skillnaden mellan "snälla" soldater på FN-uppdrag och "elaka" ockupationsknektar från NATO. De ser ju likadana ut allihop.

Inga kommentarer: