torsdag 27 december 2007

Exit Bhutto - och sedan?

Pang - och så var en av Pakistans tänkbara framtida ledare borta. En kombination av självmordsbombning och eldöverfall, vad jag kan förstå efter att ha kollat BBC:s och al Jaziras hemsidor. Och med Bhutto borta är det fråga om det parti hon ledde, PPP, kommer att överleva. Det hade nog inte så mycket mer ideologi än att stödja familjen Bhutto.

Den misstänksamme iakttagaren frågar sig genast om det här var frilansande islamiska fanatiker som var i farten, eller om det i själva verket var Pakistanska underrättelsetjänsten ISI, eller kanske till och med president Musharraf, som drog i trådarna. Det ena behöver för övrigt inte utesluta det andra. Musharraf har i alla fall blivit kvitt en av sina farligare konkurrenter.

För Mushaffafs uppbackare, särskilt i USA, bör det här vara oroande. Den diktatoriske presidenten/generalen må vara lojal utåt, men det förefaller som stora delar av hans befolkning inte är lojal mot honom. Och detta i ett land med viss kärnvapenkapacitet. Man får förmoda att upprorsgrupperna i Pakistan gärna skulle lägga vantarna på en atombomb om möjlighet fanns. Det enda man kan vara säker på är detta: fortsättning följer, och den blir inte fridsam!

2 kommentarer:

tomasrj sa...

Jag känner bara sorg! Bedrövligt, men det låg ju i luften. Hon var orädd och kämpade för den demokrati som hon trodde på. Det som hon bekämpade använde sina egna odemokratiska metoder och tystade henne.

Björn Nilsson sa...

Jag har bara spridda minnen av vad Bhutto hållit på med tidigare när hon satt i ledningen, men Hans Linde skriver på sin blogg att det inte var någon vidare insats. http://hans.linde.riksdagsvanstern.org/
Därmed inte sagt att bästa argumentet mot dubiösa politiker är att spränga dem (och ett antal människor som råkar stå i närheten) i luften. Jag undrar om det finns NÅGON politisk ledarfigur av större format i Pakistan som inte är korrumperad och/eller religiös fanatiker? Med andra ord: stackars Pakistan!