lördag 22 december 2007

Sjukförsäkring och ideologi

Jag vet inte om det jag läst exempelvis på Sveriges Radios hemsida ger hela historien. Det måste finnas massvis med detaljer som jag inte känner till eller förstår, men den här historien verkar ändå vara intressant:

Regeringen vill besluta att "den som varit sjukskriven i minst ett år ska få högst 75 procent av sin lön i ersättning, även om hon har en egen sjukförsäkring genom kollektivavtal, eller skaffar en helt privat sjukförsäkring". Om man har försäkringar vid sidan om, via facket eller helt privat, skall de pengarna i princip konfiskeras, så fattar jag saken.

Jag undrar om det inte finns en glipa mellan ideologi och praktik här. Åtminstone de mer liberala elementen i Sverige borde höja sin röst. För vad säger regeringen här? Ja, det verkar ju som om de personer som på eget initiativ försäkrat sig (de som "kan själv" enligt språkbruket på vissa håll) kommer att få sig en hurring om förslaget går igenom. Hela affären luktar av en styrning från Storebror som är mycket märklig med tanke på den typ av frihetsideal som antas genomsyra "det nya arbetarpartiet" och dess bundsförvanter. Eller har "det nya arbetarpartiet" gått några steg längre och tagit över de värsta förmynderifasonerna som fanns bland byråkrater i "det gamla arbetarpartiet"? - Hördudu, du tror väl inte att du får bestämma själv, va? Passa dej jääävligt noga din lilla ...!

Det finns ju folk som sparar pengar vid sidan av till pensionen, exempelvis genom att ta pensionsförsäkringar - tycker regeringen att de skall behandlas på samma sätt? Skall den statliga pension man får ut minskas med de utbetalningar man får från sina privata försäkringar? - Tja, om det gör att några tvingas fortsätta arbeta trots att de egentligen skulle vilja lägga av kanske man därmed har slagit ett nytt slag mot "utanförskapet"?

Nå, låt oss vara positiva nu när det lackar mot jul. Jag har säkert missförstått något, eller medias rapportering har snedvridits av regeringsfientliga journalister, eller ... ?

Inga kommentarer: