torsdag 13 december 2007

Om det vore val idag ...

... men det ÄR inte val idag, så det är tämligen ointressant att Alliansen har dåliga opinionssiffror.

Fredrik & gänget kan ta det lugnt. Skulle det vara ett läge med majoritet för oppositionen ungefär ett halvår före nästa val skulle det vara anledning att bli mer oroad, men inte panikslagen. Om det var två-tre veckor till valet, ja då vore paniken på plats.

Men nu har vi ju en opposition vars största parti nästan inte gör någonting, som leds av sluga partitaktiker vilkas tänkande inte är av denna världen och av "trötta Mona" som saknar större visioner. Kommer någonting av detta att ändras innan valet? Kommer socialdemokraterna att lägga fram en politik som pekar framåt och kan få upp osäkra väljare från sofflocket eller var de nu håller hus, eller kommer man bara att försöka sälja sig som "det ännu nyare arbetarpartiet"? Nya namn i regeringen, men samma politik? - Risken finns. Den lilla grupp som leder SAP är inte den sorts människor som skulle vilja eller kunna släppa loss en massrörelse mot regeringen. Man skulle kunna tappa kontrollen, och det är något byråkraterna inte tål. Då tar man hellre risken att Alliansen sitter kvar. Byråkraternas egna positioner är ju ändå säkrade hur det än går i valet.

Och mot denna passiva opposition borde en någorlunda samlad och beslutsam regering kunna dra loss ett reformpaket, slänga ut lite pengar för att säkra marginalväljare - samt hoppas på att Sahlinskan gör resten av jobbet för dem. Jag tycker inte det låter otroligt.

Inga kommentarer: