torsdag 20 november 2008

Stora och ulliga kamrater kan återskapas?


Morgonrusning i mammutarnas samhälle?


I föregående inlägg presenterade jag vanliga nutida elefanter, fast på frimärken från Laos. De som är avbildade här är rekonstruktioner av mammutar, men eftersom hela exemplar har hittats infrusna i Sibirien vet man hur de ser ut. Och inte nog med det, det har länge funderats på om det inte skulle gå att återskapa mammutar med hjälp av bevarad arvsmassa. Enligt reportage i Sveriges Radio har möjligheterna ökat. Från ett par nedfrysta mammutar har man lyckats få fram omkring 80 procent av djurens DNA.

Upp till tre och en halv meter hög, med flera meter långa betar, såg den ut som en pälsklädd elefant i jätteformat där den drog fram över glaciärerna.
I framtidens samhälle: jag tar hissen upp till mammutens rygg och rider till dagens sysslor. Cyklisterna lär flytta på sig.

Att verkligen kunna göra en sådan manöver (man får väl använda vanliga elefanter för att så att säga hjälpa arvsmassan på traven) kommer att ta årtionden, men jag antar att man numera med rätt stor säkerhet kan säga att återupplivandet av mammuten ligger inom räckhåll. Det kanske behövs. Antag att uppvärmningen av Jorden skenare iväg, men Jorden lägger upp självförsvar i form av en ny häftig istid - och om tusen år kanske istida jägarfolk bygger hyddor av mammutbetar på de ukrainska slätterna. Detta hände under förra istiden, så varför inte igen?

Inga kommentarer: