onsdag 19 november 2008

Elefanter och svarta svin

Det var ett tag sedan jag lade ut några frimärksbilder på bloggen, men nu känns det som läge för det igen. Först kommer här en serie från tidigt sextiotal och konungariket Laos. Det var väl ungefär vid den tiden som kriget även bröt in över Laos. Vänstern behärskade delar av landet och det var inbördeskrig. Jag har för mig att den formelle ledaren för vänstern var en prins, så kungligheter fanns på bägge sidor.

Eftersom Laos gränsade till Vietnam, och dessutom till både den norra och södra delen av Vietnam, blev landet också ett slagfält mellan vietnameser och amerikaner. De vietnamesiska underhållslinjerna gick genom Laos' djungler. Bombningarna blev fruktansvärda. Med hänvisning till nedanstående bilder kanske man kan säga att "när elefanterna dansar är det synd om gräset". 1975 åkte amerikanerna ut ur Indokina och även Laos blev folkrepublik.Vad är nu detta? Kanske en medel-laotisk familj som svingar sig upp på familje-elefanterna för att göra en tur för att veckohandla på Konsum i Vientiane?


En snäll elefant får givetvis en fin mössa med en tofs framför örat! Och så får den nappa åt sig lite färsk bambu att tugga på också.

Man har ett väldigt snirklande och elegant skriftspråk i Laos. Antagligen är det inspirerat av något indiskt alfabete - det är ju inte utan orsak som Laos räknas till Indokina. Man ligger i skärningen mellan indiskt och kinesiskt kulturellt inflytande, och skrift och religion (buddhism) har man fått från Indien.


Tänk om man kunde företa sina resor med ett så här präktigt fordon! Skulle det stå några fåniga stadsjeepar eller liknande i vägen knackar man bara sin stora Grålle i huvudet lite diskret med sin stav och muttrar en order - och efter lite skrik och bråk och mosade plåtar ligger stadsjeepen alldeles platt där på gatan och man kan lugnt fortsätta sin färd.

Här är ett exempel på avdelningen "lite tvivelaktiga frimärken". Mahra ingår numera i Jemen och tidigare i det brittiska Adenprotektoratet. Vad jag inhämtat gav man ut frimärken under ett par år, 1967 och 1968, och motiven var nog inte särskilt sydarabiska. Här handlar det om europeiskt måleri, närmare bestämt ett verk av fransosen Paul Gaugin som heter "black pigs". Nu funderar vän av ordning hur det stämmer med grisar på frimärken i en stat där förmodligen hela befolkningen är muslimer. I och för sig kanske man inte är lika insnöade som de saudiska wahhabiterna, men ändå ... ?

1 kommentar:

Unknown sa...

hej!

Jag är på jakt efter någon som har kunskap om frimärken. Jag har dessa frimärken, ostämplade ett av vardera. Vet du något om dessa?
Du får gärna maila mig.
taskneas@gmail.com

Tack på förhand
Linnea