torsdag 27 november 2008

Finansiell härdsmälta - akademisk kris

"Den finansiella härdsmältan är en akademisk kris också" skriver en professor i internationellt bankväsende.

Denne professor skåpar ut i stort sett alla kollegor, och det gör han förmodligen rätt i.

What we have witnessed in recent months is not only the fracturing of the world’s financial system but the discrediting of an academic discipline. There are some 4000 university finance professors worldwide, thousands of finance research papers are published each year, and yet there have been few if any warnings from the academic community of the incendiary potential of global financial markets. Is it too harsh to conclude that despite the considerable academic resources that go into finance research our understanding of the behaviour of financial mar-kets is no greater than it was in 1929/33 or indeed 1720?


År 1720 som hänvisas till inträffade "Stora Söderhavsbubblan", den första stora finans- och spekulationskraschen.

Nå, det är alltså ett helt forskarsamfund som i stort sett misslyckats med att förutse den nuvarande krisen (man har förutsett den i efterhand kan man väl vitsa till det) men som vi vet har ekonomerna ändå inte varit buskablyga av sig. De har sjungit marknadens lov och själva naturligtvis varit denna marknads främsta och ofelbara uttolkare. Varningar och klagomål har naturligtvis inte varit intressanta, folk i gemen är ju bara "särintressen" som gnäller.

Jag tar mig friheten att åter citerar Lukasevangeliet, 20 kapitlet. Här ger Jesus "de skriftlärda" en känga, och den kan vi väl utvidga till de personer som är lärda i nationalekonomien och stuckit sina förnäma näsor i vädret

45. Och han sade till sina lärjungar, så att allt folket hörde det:
46. »Tagen eder till vara för de skriftlärde, som gärna gå omkring i
fotsida kläder och gärna vilja bliva hälsade på torgen och gärna
sitta främst i synagogorna och på de främsta platserna vid
gästabuden --
47. detta under det att de utsuga änkors hus, medan de för syns
skull hålla långa baner. Del skola få en dess hårdare dom.»


Jahapp, då är det bara att hoppas att dessa falska skriftlärda får sin rättvisa dom snart. För jag tror inte att de där 4000 professorerna är dumma i huvudet, men de vet vilka intressen de tjänar. Och de är sannerligen inte "änkor och faderlösa", om vi skall tala bibliskt, eller "de som arbetar och äro betungade".

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad jag minns så förutsåg årets ekonomipristagare Paul Krugman finanskraschen för flera år sen, och av exakt rätt orsak (bostadsbubblan i USA). Så alla misskötte inte sitt jobb.

Björn Nilsson sa...

Nja, här kommer en finlirar-bortförklaring: Krugman sysslar ju med ekonomisk geografi medan de där 4000 oduglingarna var någon slags finansprofessorer (som inte såg vart det barkade hän i det ekonomiska systemet)! De som låg närmast till hands att förklara att finansmarknaden höll på att slå krokben på sig själv klarade inte av sitt jobb, medan en del som satt längre bort gjorde det!