lördag 1 november 2008

Vem drar? Vem blir överkörd?


En US-Amerikansk skämtteckning som jag plockade upp från Center for American Progress, en tankesmedja som sorterar under det demokratiska partiet därborta. Hade inte uppmärksammat denna "tankesmedja" (ordet betyder i själva verket "reklambyrå för visst politiskt eller annat intresse") om det inte stått om den hos Det progressiva USA.

Jaha, vad handlar teckningen om då? - Notera att det står "ekonomi" på den där vagnen som väl skall se ut som de vagnar som drog nybyggarna över prärien och Klippiga bergen bort till Californien.

I västernfilmer är det hästar som drar men i verkligheten var det nog mest oxar. Men på bilden här kan man lite suddigt läsa "konsumenter". När det är goda tider ("growth" som det står till vänster, tillväxt alltså) är det konsumenterna som genom sina köp drar ekonomin uppför backen. Det är privatkonsumtionen som hållit USA:s ekonomi igång länge nu. Men det ingår en rejäl skuldbörda i tillväxtlasset också.

Dock: backkrönet passeras, det blir lågkonjunktur ("recession") och hela ekonomikärran skenar iväg och kör över konsumenterna. De förlorar hus, jobb, pensioner, försäkringar ... behöver jag förklara mer? Man får väl anta att den som betraktar bilden också ägnar en tanke åt den osynliga gruppen av profitörer som varken drar eller blir överkörd och som lever gott vare sig det är goda eller dåliga tider.

Inga kommentarer: