onsdag 12 november 2008

Wahhabiter biter otrevligt

I januari skrev jag om de jemenitiska koranerna från 700-talet. De uppges ha texter som avviker från senare versioner av koranen. Med tanke på att alla koraner skall vara en exakt kopia av den uppebarelse som profeten Muhammed fick från Allah, och uppenbarelsen är en exakt kopia av originalet till koranen som finns hemma hos Allah, är förekomsten av olika versioner förmodligen en källa till huvudbry för vissa troende. Frågan blir ju: vad skall man tro på?

Nyligen presenterade Mohamed Omar en artikel på sin blogg. Den är skriven av Abdal Hakim Murad som är lärare i islamstudier vid teologiska fakulteten vid Cambridgeuniversitetet, imam vid Abu Bakr-moskén därstädes samt ordförande för Muslim Academic Trust. Läsvärd!

Det handlar om en skarp vidräkning med en islamsk gruppering, wahhabiterna. Grundaren hette Ibn 'Abd al-Wahhab (1703-1792). Han slog sig samman med en småfurste som väl är förfader till den dynasti som senare bildade Saudiarabien och ägnade sig bland annat åt plundring i Irak. Det är den sortens människor som styr Saudiarabien idag, en "västvänlig" regim som spottar fram folk som är långt ifrån vänliga. Osama bin Laden och al-Qaida växte fram i den miljön: extrem religiositet, inskränkthet, våldsbenägenhet och oljemiljarder. Med basen i oljepengar försöker wahhabiterna sprida sin lära över världen, och bland annat hos västvärldens nedtryckta muslimska grupper hittar de en del anhängare.

Murad skriver om wahhabiterna:

Wahhabismen representerar ett slags islamisk reformation: bokstavstroende, fientlig mot vördnaden av helgon och mot filosofisk teologi. ... Ett upplysande exempel på denna icke-officiella islam får vi genom Osama bin Ladens fatwa 1998, där han uppmanar muslimer att ”döda amerikanerna och deras allierade, militärer och civila, i alla länder där det är möjligt”. Denna fatwa saknar referenser till den islamiska rättens klassiska metoder, och plockar helt enkelt sina nyckelord från en Koranvers som lyder ”dräp avgudadyrkarna varhelst ni finner dem”. Av hävd har denna vers ansetts referera till arabiska avgudadyrkare [mushrikun], en sort som numera är utdöd ... men wahhabi-metoden tillåter bin Laden att bortse från den klassiska skolans åsikter, och påtvinga texten sin egen tolkning. Att människolivet är heligt, som bekräftas av ortodoxa rättslärda, nämner han inte ens. Fatwan står i uppenbar motsättning till ortodoxins konsensus (ijma). Men ur detta drastiskt reformistiska perspektiv, är hans anhang de enda sanna troende, och man kan helt bortse från konsensus.

Vad är den kritiska kärnan i det här citatet? Att bin Laden tolkar koranen fel? - Inte enligt min uppfattning. Det kritiska är att det kan förekomma tolkningar. Om koranen är guds perfekta ord är det svårt att förstå att det kan förekomma tolkningar, såvida man antar att guddomen har förmåga att framföra sina synpunkter på ett begripligt sätt. Om koranen är en bruksanvisning till gott uppförande är den förbaskat dåligt skriven (jag har läst den) och borde omredigeras. Alternativt kan man ju fråga sig varför en allsmäktig och allsvetande gud skall skapa det elände som jordelivet är idag.

Hur en någorlunda tolkningsfri och okontroversiell religiös skrift skall se ut är svårt att säga, men det rimliga torde vara att den innhåller i stort sett bara en mening där det påpekas att man bör behandla alla som man själv vill bli behandlad. Bara en sådan liten sats (som ju faktiskt finns i olika trosuppfattningar och filosofier) är tillräckligt knepig för att kunna orsaka långa invecklade diskussioner, och det är skäl nog till att skrota de övriga "heliga skrifterna".

Går det att rensa i wahhabitträsket och liknande dypölar? - Ja, bland annat genom att göra slut på västerlandets aggressioner mot den muslimska världen kan man komma en bra bit. Dumpa Israel. Sluta vräka vapensystem och tortyrutrustning i gapet på korrupta arabregimer. Slå ner på diskriminering mot muslimer i västerlandet. Håll efter småligister som genomgår "omvändelse" som förvandlar dem till religiösa småligister (eller något ännu värre). Lägg ut alla koranversioner på nätet. Sparka islamofober i häcken. - Har jag glömt något?

4 kommentarer:

Anonym sa...

"Dumpa Israel"?!

Folkmord alltså. För att inte "störa" muslimerna.

Just snygg blogg du driver. Ajöss.

Björn Nilsson sa...

"Dumpa Sydafrika"?!

Folkmord alltså. För att inte "störa" svartingarna.


Nästa gång du eller någon annan försöker ta in en sådan där prorasisitisk och pro-al-Qaida-kommentar under täckmantel av anti-antisemitism i min blogg kommer du att köra näsan i en stängd dörr, anonym-fjant!

Björn Nilsson sa...

En anonym person som desperat försöker täcka upp för wahhabiterna körde nyss näsan i den stängda dörren! Jag varnade ...

Björn Nilsson sa...

... och så kommer dårfinken tillbaka och påstår att han (eller vad det nu är) är emot wahhabiter. Haha, det är så uppenbart vilka intressen wahhabiterna tjänar i rasisternas anti-arabiska och anti-muslimska kampanjer att det kan vi ta lätt på! Hade han varit emot wahhabiter hade han kunnat kläcka ur sig det från början och talat om att han förstår att israeliska övergrepp gör folk förbannande. Palestinierna har inte bett att få en kolonialstat av sydafrikansk modell i skallen.