onsdag 26 november 2008

Georgienkriget igen

"Det kan dröja innan Georgien och Ukraina kan bli NATO-medlemmar" sades det nyss på radion. Man kan undra om mer sansade medlemmar av NATO någonsin vill ha med dessa stater, och i synnerhet Georgien.

Enligt reportage i New York Times har ännu mer indikationer kommit fram om att det var Georgien som började det "olympiska" kriget. Georgiens förre ambassadör i Moskva vittnade inför ett parlamentsutskott i Tblisi om att han redan i april hade fått information om att man skulle inleda angrepp för att återerövra Sydossetien och Abkhasien. USA kände till det hela. Lägger man ihop detta med andra observationer av folk som var i närheten när skjutandet börjar så är den georgiska positionen som oskyldigt offer tvivelaktig.

Man kan dra några slutsater av detta, som att Sverige bör hålla NATO på avstånd och att svenska regeringens hävdande att det var Ryssland som angrep var "förhastad" (om man vill uttrycka det snällt, man kan ju också uttala en betydligt strängare dom över Carl Bildts utrikespolitik och använda termer som "dumt" och "farligt").

Sedan kan man ju undra hur mycket ryssarna kände till i förväg? De bör ha haft en hyfsat god bild av var de georgiska styrkorna höll till och vilka planer som fanns. Bedrivit underrättelseverksamhet (spioneri) helt enkelt. Var de förberedda kunde de helt enkelt vänta tills angreppet kom, låta georgierna bomba och rycka fram så pass mycket att det skulle vara klart vem som angrep - och sedan slå tillbaka med full kraft.

Inga kommentarer: