torsdag 6 november 2008

En röst på Vänstern betyder …?

Jag lyssnade på några entusiastiska vänsterpartister för ett par dagar sedan. Det har ju varit en viss uppgång på senaste tiden och det kanske kan ge nya röster när det blir valdags. Men jag är fundersam. För vad röstar man på om man röstar på V till riksdagen nästa gång?

För är det inte så att V på riksdagsnivå har sagt att man är redo att förhandla om allting utom välfärden? Men vad betyder det konkret? Kanske något i denna stil: vid nästa val får V stärkt stöd bland annat av avhoppade vänsterfolk från socialdemokraterna, samtidigt som SAP och MP inte har styrka nog för att bilda regering. V får en inbjudan med armbågen att på något sätt medverka i en ny SAP-styrd regering, man skall minsann förhandla om allt och skrota alla egna krav, men som plåster på såren får man löfte om exempelvis någon luddig "utredning" om välfärdssystemen. (Och den är snart bortglömd.)

I utbyte mot ett värdelöst löfte kommer man att stödja en politik som till största delen är identisk med den som Alliansen fört. Är det värt att ställa upp på något sådant, nämligen att rösta på något som man tror är vänsterpolitik men i praktiken kommer att rösta på Alliansen även om det är allianspolitik i sahlintappning?

För några veckor sedan såg jag en V-företrädare på hög nivå som med ganska besvärade anletsdrag sade att man nu inte krävde mer än 45.000 nya offentliga jobb, och detta dessutom på tre år. Förut har man haft mycket högre krav, och det torde vara så att det offentliga har behov av mycket personalförstärkning. Hur länge dröjer det innan även detta krav upplöses i någon "förutsättningslös förhandling" för att vara sahlinarna till lags?

För några veckor sedan såg det rätt bra ut. Sahlin hade i praktiken öppnat en dörr mot en oberoende och skapande för politik för V. Frisk luft var på väg in i det instängda unkna rummet. Klara alternativ kunde skapas. Nu ser det ut som om en möjlig nytändning och vitalisering av den svenska politiken kan glömmas bort, och det är tråkigt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Halloj! Ett tips: las partiets budgetmotion, sa kanske du kommer overtygas om poangen med 45 000 jobb.
Halsningar,
Micke vK
budgetbyrakrat :)