fredag 28 november 2008

Ecuador med atombomber?

Den skarpsynte bloggarkollegan Lasse har upptäckt samma sak som som jag med höjda ögonbryn noterade i pappers-DN i morse. Nämligen att Lisa Bjurwald på ledarsidan påstod att Ryssland var i färd med kärnvapenprogram i samarbete med Venezuela och Ecuador. (På bilden: Bjurwald, inte Lasse. I någon tidigare bloggpost som jag nu inte hittar igen har jag för mig att jag noterade att Bjurwald har konstiga stirrande ögon, och det håller jag nog fast vid. Stoppar man i sig några konstiga saker vid redaktionsmötena i Mariebergsskrapan?)

Nu lär det hela vara raderat i elektroniska upplagan, men pdf-upplagan är oförändrad och så här ser det ut:

RYSSLANDS PRESIDENT Dmitrij Medvedev är på handskakningsturné i Latinamerika och anländer i dag till Kuba för ett möte om bland annat olja med den kommunistiske statschefen Raúl Castro.

I går eftermiddag skrev Medvedev och president Hugo Chávez under ett avtal, där Ryssland förbinder sig att hjälpa Venezuela att utveckla ett kärnvapenprogram. Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov, på besök i Quito, meddelade samtidigt att Ryssland är intresserat av att utöka sitt kärnvapensamarbete med Ecuador.

Ryssland storsatsar alltså på energiallianser – men militärt samarbete står också på agendan. På måndag äger en marinövning mellan Ryssland och Venezuela rum i Karibien. Några timmar efter att Ryssland lade fram övningsförslaget för Caracas, ställde Washington in den så kallade ”123-uppgörelsen” med Moskva. Avtalet hade döpts efter ett avsnitt i den amerikanska atomenergilagen och syftade till att bereda
vägen för ett utvidgat rysk-amerikanskt utbyte av kärnvapenteknologi.

USA KOMMER ATT hålla ögonen på marinövningen, trots att de utåt sett behandlar
den ryska närvaron som något av ett skämt. ”Åtföljs de av bogserbåtar den här gången också eller?”, frågade en talesman för amerikanska UD. Rysslands 250 meter
långa, kärnvapenbestyckade kryssare Peter den store räknas som ett av världens
mest kraftfulla fartyg. Risken finns att skrattet fastnar i halsen när övningen inleds. Om inte annat för att de ryska militäraktiviteterna inte verkar begränsas till havet. I går rapporterade västerländska korrespondenter att ryska bombplan genskjutits av amerikanska stridflygplan över Norra ishavet, nära Alaskas kust, i en isande repris av kalla kriget.

Var det kanske det här vicepresidentkandidaten Sarah Palin menade med sin berömda groda, då hon hävdade att hon kunde se Ryssland från sin hemstat Alaska…

Man kan väl undra hur det där med kärnvapen slank med? Var det medvetet? Undrar om det inte snarare var på det undermedvetna planet - att "vapen" omedelbart måste hakas på "kärn" när det handlar om stater som DN:s ledarredaktion inte gillar trots att man egentligen inte tänkt på saken? För hade Bjurwald tänkt sig för hade hon ju inte skrivit det där. Då hade det ju blivit en hellöjlig lögn. Att Ecuador skulle vara ute efter att skaffa sig atombomber verkar löjligt. De vill bli av med USA-basen i Manta, och det skall väl vara fixat nästa år.

Att några ryska militärplan skulle orsaka en "isande repris av det kalla kriget" verkar också löjligt. Lika löjligt som att hävda att USA-truppers närvaro i Kaukasus skulle vara harmlöst och helt naturligt. Ja, man kan väl undra vad DN:s ledaravdelning stoppar i sig innan de författar en del av sina krior?

Den lille pojken Wolodarski skall visst bli någon sorts politisk redaktör på DN. En rolig kommentar (inte för honom och Hans Bergström kanske) finns här.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hon kanske bara är en annan av de där DN-learskribenterna som knappt är torr bakom öronen än, men som som har kompassen rätt inställd, alltså förstår vad DN vill att hon ska skriva, vilken linje som ska drivas, vilken bild av världen som ska spridas.

Hör just på radion att Wolodarsky, den nyutnämnde politiske redaktören på DN, nu 30 år gammal, bara var 20 år när han började skriva ledare för DN. Då förstår jag varför DN har blivit så usel på senare år och varför jag, som är uppvuxen med DN, slutade läsa nämnda publikation för sådär en 15 år sedan.

Björn Nilsson sa...

Man kan ju förstås undra hur många som läser och tar intryck av DN:s ledarpjoller? Tänk om sådana blogginlägg som mina gör att den får oförtjänt uppmärksamhet!?

Ser här i morgonbladet att man tagit in en rättelse om "kärnvapnen".