måndag 26 april 2010

Vad köper du på nätet - och varför?

En intressant aspekt av myndighetsövervakning (ännu på förslagsstadiet) kan studeras i föregångslandet USA. Historien ser ganska typisk ut, för egentligen handlar det inte om att vara elak, det är det gemensamma bästa som är målet - men resultatet kan ändå bli ganska otrevligt.

Hänger jag med rätt så är delstaten Nordcarolinas finanser rätt dåliga, och därmed vill man kolla alla skattekällor och se om pengar har undanhållits. Inget konstigt ännu så länge. Men nu handlar det om att Amazon, som säljer böcker, CD och filmer på nätet och levererar per post, har sålt massvis till denna delstat, och frågan är om folk betalt den skatt som de borde göra på sina köp. Därför vill skattemyndigheterna få in uppgifter på sju års leveranser från Amazon, uppåt 50 miljoner poster, ända ner på detaljnivå. Exakt vem har köpt vad? Då är det inte bara att XX har köpt en ospecificerad bok för YY dollars, utan att ...

Tja, vad skall vi hitta på? Det där är en kristen sydstat, och i kristna stater i USA är man ivriga konsumenter av porr vad jag förstår. Om en lista av det här slaget tas fram finns det självfallet inga garantier för var den kan hamna. Någon kanske snor en kopia och börjar lägga ut intressanta uppgifter på nätet. Det kanske visar sig att pastor Parsons och biskop Bishop fått pallvis med svettiga porrfilmer levererade från Amazon, eller att delstatens ateist kanske i hemlighet har beställt en bibel! Listan (om den nu kommer, Amazon har inte lust att leverera den och har inlämnat en stämning) visar inte bara att filmer i största allmänhet köpts, utan exakt vilka titlar. Eller att ateisten beställt den klassiska King James-bibeln. Eller att någon med arabiskt namn köpt en lärobok i kemi.

Nå, skämt (?) åsido så är det här ett ganska typiskt exempel på vad som kan göras om man har tillgång till stora fina databaser. Det är så att säga en bieffekt av tekniken - om teknik finns för att göra en sak finns det stora möjligheter/risker att det också kommer att göras. Nå, det är klart att biskop Bishop får förklara filmköpet med sitt livliga intresse för anatomi, ateisten att han studerar engelska språkets utveckling, att personen med arabiskt namn råkar vara intresserad av kemisk vetenskap utan att därför vilja göra bomber, men det hela känns lite obehagligt i alla fall.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Björn, Huffington beskriver inte problematiken så bra (men väl problement med databaser). För att stödja internet handeln tog man på högsta nivå bort all VAT på allt som köptes via nätet. Villkoret att köpet gjordes i en annan stat och företaget som sålde inte hade någon verksamhet i den stat som godset levererades till. Amazon med HK i Washington kan alltså levera utan att inkassera VAT till alla andra 49 stater i USA eftersom man har aktat sig för att etablera sig i de andra staterna. Syftet med undantaget för skatten är gott. Mindre bilåkande för att handla och företag etablerade i glesbefolkade stater får arbetstillfällen.
Givetvis finns förlorare här och NC är antagligen en av dessa stater.
Deras handlare har fått minskad omsättning och däremed minskar skatteintäkterna för både städer och staten.

Oavsett ekonomin i staten har naturligtvis varje skattemyndighet skyldighet att se till att företagen följer lagen, att bli misstänkt är inte brottsligt.
Amazon anser sig ha gett alla uppgifter som NC behöver för att verifiera att handlen skett korrekt, medans NC vill ha mer uppgifter. Varför? Jo Amazon är ett handelsföretag och köper sina produkter från mängder av leverantörer. En del leverantörer säljer via Amazon och levererar direkt till kund, andra ger viss % för att få använda deras websida och skickar varorna direkt till kund. Om dessa leverantörer har sitt säte i eller om dom har verksamhet i NC anser staten att VAT skall betalas i NC.
Jag tror inte fallet har varit prövat, men själv har jag varit förundrad över att jag fått leveranser via Amazon från den stat jag bor i och utan att betala VAT. Jag är väldigt nyfiken på hur detta kommer att sluta.

Du har fokuserat på integriteten, vilket iofs är ännu viktigare, tyvärr är den utsåld sedan många år. Sverige var ett föregångsland på området med sina personnummer

Eldorado

Björn Nilsson sa...

Tack för kompletteringen Eldorado. Bra att ha folk på plats som kan förhållandena (fast "på plats" i det här fallet innebär att observatören är på västkusten fast det här händer på östkusten och skillnaden råkar vara några tidzoner!). Jag litar på att du inte har beställt några sedlighetssårande eller på annat sätt olämpliga produkter från Amazon.

Min komplettering till kompletteringen kan vara att VAT = Value Added Tax, vilket på "ärans och hjältarnas språk" är detsamma som "mervärdesskatt". Kan också kallas "konsumtionsskatt", vilken är en form av skatter som socialister normalt inte är så glada åt eftersom det drabbar fattiga hårdare än rika, åtminstone när det gäller dagligvaror.

Om jänkarna kunde betala normal inkomstskatt utan att omedelbart förfalla till hysteriska utbrott kanske man kunde slippa sånt här? Men bakgrunden verkar ju vara att de offentliga finanserna inte är bra, och att man är i ett desperat läge som dessutom är självförvållat och därmed svårt att slingra sig ur.

Anonym sa...

Du har rätt i VAT och moms är samma, jag har fel när jag skrev att jänkarna har VAT. Jag ska inte ge mig in i finlir, men enligt min uppfattning är VAT (moms) lättare att hantera än tax. Varför förenkla när man komplicera så bra, som tyskarna säger. Det märkliga är att jänkarna gillar det gamla kravet från vänster, bort med moms på maten. Ingen tax betalas på mat som inte är färdigt tillagad i någon stat (mig veterligen)

Jag beställer massor från Amazon, främst för att jag slipper köra runt och leta för bästa priset, men också för att jag slipper betala 7.75% i tax och för att jag oftast inte får någon fraktkostnad. Jag vet inte ens om dom har något osedligt att beställa, det närmaste jag kommit var nog filmen Brokeback Mountain. Jag villminnas att det osedligaste var när en av cowboyarna knäppte upp skärpet på den andre. Fy vad hemskt!

Mentaliteten "jag kan allt själv bäst" ligger djupt här och är svår att ändra på. Det är min uppfattning varför många avskyr skatter, älskar att kunna försvara sig själv med vapen och avskyr all inblandning från någon myndighet. Ologiskt nog accepterar man hastighetsbegränsningar, trafikljus och begräningar i vad man får visa i de publika tv kanalerna. Skulle man sluta kriga över hela världen skulle det finnas pengar över till det mesta utan att höja skatterna det minsta.

Eldorado

Björn Nilsson sa...

"Den som söker skall finna ..." På den gamla goda tiden lyckades väl folk hitta oanständigheter till och med i bibeln, så om du närmare studerar Amazons utbud borde det väl finnas något intressant som man inte vill att grannen skall veta att man läser!

Ingen moms på maten - det är ju vettigt. Det är väl också kanske ett argument för att betala folk skitlöner?

Den gamla principen var "no taxes without representation". Jag såg någon som påpekade att vad tepåsemobben verkar vara ute efter är ungefär "representation but no taxes". Ser ut som en äldre medborgaranda som skapade och höll ihop USA åtminstone nödtorftigt vittrar sönder och ersätts av vansinnesutbrott. Eller är det en mediegrej, att de värsta galningarna har lättast att få uppmärksamhet?