måndag 19 april 2010

En ögonblicksbild


Vad är det därborta - en människa som går som en vandrande reklamskylt ... jag bara undrar: är det den typen av jobb vi vill ha i vårt land? Det är klart att man kan ha den typen av arbeten, och de kan bli fler och fler ... men jag misstänker starkt att ju fler "skitjobb" av den här sorten, desto sämre land blir det att leva i. Det är inte den sortens arbeten som dominerar i ett land som står i god utveckling. Sådant här, lika lite som pigtjänster och liknande.

Aftonbladet/E24 skriver om Kinas väldiga satsningar på miljöteknik.

Överallt görs investeringar i förnybar energi, minskat slöseri med bränsle, renare teknik, kärnkraft och bekämpning av miljöskadorna. Genom förra årets gigantiska statliga stimulanspaket mot finanskrisens effekter har stödinsatserna till gröna satsningar blivit extra stora.
Det är en koloss som fått upp farten, och det sker på alla fronter – från elbilar, solvärme och vindkraftverk till effektivare kolkraft och nya sätt att bygga städer.
I planerna ingår också att bygga cirka 50 kärnkraftsreaktorer till år 2020. I  dag finns 11 reaktorer i drift.
Det där med kärnreaktorer låter skumt, men i övrigt är det intressant. Kina har enorma miljöproblem, men när regimen bestämmer sig att de är problem kan det börja hända saker. Heja Kina och gå på, mera grönt vi väntar på!
Men när en gammal kultur men nytt industriland som Kina tar sig fram till fronten, borde inte ett gammalt stabilt industriland kunna hänga med? Är det meningen att att framtiden i svensk ekonomi är en sönderfallande struktur av "hushållsnära tjänster" och andra improduktiva sysslor, medan teknik och framåtanda tas över av Östasien och kanske andra ställen? Det är genom att vara med långt fram, och verkligen utnyttja, den tekniskt-vetenskapliga revolutionen, som vi kan följa med in i framtiden utan att det blir som att träda in i ett fattighus och ruckel. Usla McJobs har vi inte mycket nytta av. (Med "vi" avser jag flertalet av svenska folket, inte några rika odågor som skall ha subventioner för tjänster som de skulle kunna betala ändå.)
Det finns nog flera skäl till att det är segt med förnyelsen i Sverige idag. Ett skäl kan vara att förnyelse i praktiken har blivit en lekstuga för kvartalskapitalister som förstör, De är tredje generationen i talesättet: Farfar förvärvar, far förvaltar, sonen fördärvar. Och vem vill ställa upp för individer som är i stort sett värdelösa när det gäller att utveckla vårt land? Plocka bort dem och demokratisera hela ekonomin - då kan det bli en fart på landet som får folk att tappa hakan i ren häpnad!

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Regeringen är fast besluten att göra Sverige till ett låglöneland, som konkurrerar med - nej inte Kina, där satsar dom på snabbtåg och andra skumma nymodigheter, utan kanske Kenya eller Rwanda.

Se Anne-Marie Lindgrens krönika: http://www.arbetarrorelsenstankesmedja.se/veckansanalys.aspx?id=1686

Björn Nilsson sa...

Kenya eller Rwanda? Då kanske man skall satsa på en häftig solbränna eller rejäl brunsminkning i nyllet för att passa in i framtidslaget?

Snabbtåg och vindkraft - usch!