söndag 11 april 2010

Svansen viftar på hunden

Det rapporteras att Afghanistans "president" Karzai fått ett VIP-mottagande i NATO-högkvarteret i Kabul nyligen. Visserligen har Karzai fällt en del uttalanden som låter konstiga för att komma från en marionettpolitiker, men den sorgliga sanning som USA har att leva med är att man inte kan hitta något bättre alternativ än denne person. Alternativet kan knappast vara något annat än någon annan skum krigsherre som bara ser NATO-styrkorna som sin förlängda arm att slå mot sina motståndare ... och som kanske gärna spelar under täcket med talibaner och samtidigt livligt uppmuntrar odlingen av opievallmo. Alltså försöker USA nu intensivt att tona ner motsättningarna och vara Karzai till lags.

De afghanska ledarna är den svans som viftar på den amerikanska hunden. Så fortsätter det tills jänkarna åker ut.Spelet i Afghanistan skulle vara komiskt om det inte vore djupt tragiskt, med oerhörda mänskliga lidanden. I USA försöker man förvandla det hela till ett dataspel, där operatörer i hemlandet styr obemannade robotbeväpnade flygplan på andra sidan jorden. Ibland sprängs en hel familj i luften, men det behöver inte bekymra välkammade american boys som ju inte gjort något annat än tryckt på en knapp.


USA är och har varit en hund med många svansar. Några av dem var militärdiktaturer under 1970-talet, och bland de mer ökända var Argentina, Chile och Uruguay. Tillsammans drev knektarna ett projekt som kallades Operation Condor och som avsåg att helt enkelt mörda motståndare, var än i världen de befann sig. En av de mördade var Chiles tidigare ambassadör i USA, och han dödades i Washington.

Man skulle ju kunna tänka sig att USA skulle reagera våldsamt på att utrikes makter ägnade sig åt mord i USA, men nu har en del nya dokument kommit fram som visar mer av spelet. Även här kan man säga att den imperialistiska hunden gjort sig beroende av sina svansar. I USA visste man om det här mordprogrammet, en del ville säga åt de sydamerikanska torterarna att inte göra så där. Men då ingrep dåvarande utrikesministern Henry Kissinger, en av det förra århundradets mest blodbesudlade politiker, och stoppade varningen. Och militärjuntornas mordkommandon kunde fortsätta att arbeta.

Därmed har Kissinger faktiskt blivit inblandad i ett bombdåd i USA:s huvudstad, utfört av främmande makt, och där ett av de två offren var amerikansk medborgare. Man kan undra om Henry K. skall hinna dö innan rättvisan hinner ifatt honom? Det är många runt om i världen som skulle vilja se honom inför rätta för mängder av mord.

Sammanfattningsvis: om man skall leka supermakt med hjälp av lokala klienter i andra länder kan det sluta med en ganska dyr räkning för en själv. Man tror att man är stora starka kamphunden som fritt kan vifta på svansen, men plötsligt upptäcker man att svansen har en egen dagordning - och då kan det bli väldigt konstigt.

Inga kommentarer: