fredag 16 april 2010

En högklackad sko av vulkanstoft



Det ser ut som en högklackad sko med uppfälld plös nu placerats över vårt land. Men det är alltså stoftet från Eyjafjallajökul på Island som så att säga sätter ett stort fotavtryck över hela norra Europa och Norska havet. Och hur länge kommer nu det att vara? Hur som helst sätter det pekfingret på sårbarheten i det moderna samhället. Hade man flugit med zeppelinare tror jag inte problemen hade varit över sig stora så länge man inte flög direkt över vulkanerna.


Att hela Sverige lamslogs är bara struntprat. Jag åkte spårvagn och tunnelbana utan några som helst störningar under fredagseftermiddagen.


Men jag tror att Kildén på bloggen Kildén & Åsman hittar en intressant aspekt när de sätter det här flygstoppet i relation till förväntade problem med oljeförsörjningen framöver.

Tvärstoppet för allt flyg i norra Europa kan ses som en generalrepetition inför den era som inleds under det kommande decenniet. Oljan och därmed flygbensinen har sett sina bästa dagar. En del nya oljefält, som i Brasilien eller utanför Väst-Afrika, kommer inte att kunna motverka att alla gamla oljefält – utan Iraks – ger mindre och mindre i utbyte och att oljan blir dyrare och dyrare att hämta upp. Vi är på toppen av oljemiraklet, ”Peak-oil”, och framöver väntar en allt brantare utförslöpa. Gapet mellan tillgången på olja och en allt större efterfrågan kommer bara att bli större. Priset på det svarta guldet rasar i höjden och om några decennier kommer massturism med billigt flyg, ”fotbollsflyg” till England eller ”weekend shopping” i diverse metropoler, allt detta kommer bara att vara goda historier som man berättar från ”oljans glada dagar”.

Har vi några andra auktoriteter på "peak oil"? - Jo faktiskt. De som dyrkar USA måste ju ta till sig rapporten JOE2010 som kommer från USA:s krigsmakt. Där gör man klart att "peak oil" inte behöver ligga längre bort än om ett par år, det rör sig inte om decennier (MDB betyder miljoner fat olja per dag):

To generate the energy required worldwide by the 2030s would require us to find an additional 1.4 MBD every year until then.

During the next twenty-five years, coal, oil, and natural gas will remain indispensable to meet energy requirements. The discovery rate for new petroleum and gas fields over the past two decades (with the possible exception of Brazil) provides little reason for optimism that future efforts will find major new fields.

At present, investment in oil production is only beginning to pick up, with the result that production could reach a prolonged plateau. By 2030, the world will require production of 118 MBD, but energy producers may only be producing 100 MBD unless there are major changes in current investment and drilling capacity.

By 2012, surplus oil production capacity could entirely disappear, and as early as 2015, the shortfall in output could reach nearly 10 MBD.
Med andra ord kan det klippa till rejält om några år, och för en världsekonomi som är byggd på fossila bränslen bådar det inte gott. Ta vilket varupris som helst, det innehåller förmodligen någon kostnad för olja också.

Kanske det blir en seriereaktion på Island så att Katla flyger i luften också, med verkligt tråkiga resultat lokalt och runt norra Atlanten. Kallare väder, sämre skördar. Samtidigt kan en nedkylning av atmosfären på grund av vulkanstoff som blockerar solljus vara bra för att lugna ner växthuseffekten ett tag. Globalt var mars rekordvarm. Jag undrar om "skeptikerna" uppskattar att det lugnar ned sig ett tag, eller om de bara tar det som ursäkt för att blåsa på med mer olja ... men vänta, oljan börjar ju bli ekonomiskt allt svårare ... vad göra?

Just nu diskuteras det hur det blir med återhämtningen i den pågående krisen och frågas om det blir en ny krasch. Vänsterekonomi skrev om det och jag lade in några funderingar i kommentarerna:


... jag undrar om man i stället för "ny krasch" skulle kunna prata om en permanent och långdragen krasch. Alltså att det är samma krasch som håller på hela tiden, med kortare euforiska avbrott på börserna. Grundproblemen är ju desamma hela tiden, med en teknisk-vetenskaplig revolution som mal sönder ett kapitalistiskt system som redan härjas av överproduktionskriser. När börserna ibland rusar iväg uppåt är det nervösa ryckningar hos det spekulativa kapitalet som gör sig märkbara, men eftersom den reella basen är svag är dessa uppgångar inte uthålliga. Och detta är egentligen något som hållit på i årtionden nu, ungefär från senare delen av sjuttiotalet. Hur långdragen krisen blir beror av hur länge de gamla maktgrupperna kan hålla sig kvar, exempelvis de som drivit igenom euron som ett politiskt projekt med klen ekonomisk bas i många av medlemsländerna.
Vad har det här med vulkanstoft och "peak oil" att göra? - En hel del faktiskt, det är nämligen stora och viktiga komponenter när vi skall försöka totalbedöma hur världsekonomin och därmed världspolitiken utvecklas framöver. Kortsiktigt påverkas en del branscher av flygstopp. på lite längre sikt kan exempelvis jordbruket drabbas av väderomslag på grund av vulkanaska i luften. Men just den teknisk-vetenskapliga revolutionen skulle kunna ta oss förbi de här problemen och ge oss en framtid, en ekonomi som håller, en politik som är för flertalet människor (ja, det innebär en politik som kommer att ta makten från diverse skumma minoriteter ...).

Möjligheterna finns, och i det läget ser vi i Sverige hur de sista bastionerna för eventuell samhällsförändring i Riksdagen slänger alla principer överbord för att få bilda regering. De kan väl bilda regering i morgon och göra slutlig moralisk konkurs i övermorgon då. De är inte relevanta längre.

Det blir krisande och kanske kraschande nationella ekonomier framöver, det blir allt dyrare att hålla den oljeberoende ekonomin igång, kampen mellan överklass och underklass kommer att skärpas (överklassen kommer med allt grövre medel att försöka få underklassen att betala för den kris som överklassen skapat), den ekologiska krisen traskar på - detta borde ge goda möjligheter för människor som kan lägga fram trovärdiga alternativ vad det gäller att bygga nya samhällsstrukturer. Det som för bara några år sedan föreföll som utopiskt kommer att bli trovärdigt och realistiskt ...

... eller också blir det en kollektiv katastrof orsakad av kollektiv dumhet och misskötsel. Hur skall vi ha det? Egentligen så sticks möjligheterna i mänsklighetens händer, men är den klok nog att ta dem?

4 kommentarer:

Kerstin sa...

Vktiga saker du avhandlar här. Men jag kan inte låta bli att vara helt oviktig: Det där askmolnet liknar en högklackad sko, tycker du. Jag tycker, förmodligen av förklarliga skäl, att det liknar en hund som gör en lekinvit :-)

Och det elände som kommer att utbryta när oljan blir en verklig bristvara orkar jag inte ens tänka på längre eftersom jag inte tror att någon politiker kommer att agera förnuftigt i det läget.

Björn Nilsson sa...

Fast en jycke hade inte gått så bra ihop med himmelska fotavtryck och sådant. Himmelsk spillning kanske?

Det kommer att bli ett jäkla liv och alla kommer att skylla på alla utom sig själva när oljetoppen passeras och de alternativa energikällorna inte är ordentligt förberedda.

Kerstin sa...

Du menar som "den osynliga foten" alltså
Men, den "osynliga hunden" är ju också ganska bra. :-).

Ska vi gissa att den dagen oljan blir en riktig bristvara får vi höra något i stil med "att nu har vi slösat för mycket på oljan och det kommer att kosta så nu får vi betala". Sedan kommer vanligt folk att få gå eller cykla och handla i medtagna tygpåsar, medan eliterna fortsätter precis som vanligt - och dessutom slipper obekväm trängsel på vägarna.

Som om vanliga människor hade planerat och bestämt att vi skulle ha massbilism, massproduktion av plastpåsar och krigsmaterial mm.

Björn Nilsson sa...

Jag publicerade faktiskt (Guds?) "synliga hand" på min stockholmsblogg igår ... . Men "den osynliga foten" låter bra också, det är den som ger dig en spark i baken när det passar överklassen bäst. Och jodå, det är klart att när oljepriset gör att det blir för dyrt för vanligt folk så kommer överklassen att exklusivt ta hand om soppan. Dessutom kommer överklassen nog kräva att soppan skall vara subventionerad.

Men jag tror jag nämnde på bloggen redan för några år sedan att höjda oljepriser gjort att man i vissa områden gått tillbaka till animala drivkrafter som åsnor och vattenbufflar. Processen lär fortsätta.