onsdag 21 april 2010

Ett brev från Einstein och Arendt

Via Pierre Gillys blogg kommer jag fram till ett brev som ett flertal judiska personligheter, varav de mest kända var Albert Einstein och Hannah Arendt, skrev till New York Times 1948. Brevet kan läsas här. Det bör stämma till viss eftertanke. Anledningen var att en viss Menachem Begin skulle komma till USA från det nyss bildade Israel, och brevskrivarna ville varna för den där figuren.

Namnet Begin säger väl inte dagens ungdom så mycket, men han var terroristen som sedermera blev Israels premiärminister. I det här brevet pekas han och hans kumpaner ut som fascister rätt av, uppenbarligen inspirerade av Mussolini och hans italienska rörelse. Deras handlingar - inklusive den ökända Deir Yassinmassakern i Jerusalem - beskrivs. Någonstans har jag läst att Einstein tyckte att han hörde Hitler när han hörde Begin tala.

Den här sortens människor betraktades länge som udda. När jag var ung antogs israeler vara snälla människor som bodde i socialistiska kollektivjordbruk och hotades av några konstiga araber. Nu finns väl knappt några sådana kvar (kollektivjordbruk menar jag). Rasister och ultranatinalister och statsterrorister finns det däremot gott om. 1940-talets terrorligor kom upp sig i världen klädde sig i kostym eller uniform ... men är samma skrot och korn som då!

Inga kommentarer: