söndag 25 april 2010

Nästa krasch på gång?


Jaha, hur tolkar man det här nu då? Det rimliga bör väl vara att man helst bör vara så långt från börsen och ha så lite med den att göra som det bara går, för det här är ett typiskt varningstecken: nu smäller det snart! Som bekant finns massarbetslösheten kvar i många länder, delar av EU krisar ihop, staterna har samlat på sig jättelika utgifter för krisbekämpning som "någon" måste betala för. Denne "någon" lär inte vara storkapitalet. De rika knösarna och storbolagen kommer inte att ställa upp. Krisen är permanent, den försvinner inte, och den kommer att skärpas av datorrevolutionen och "peak oil".

När rännstenspressen och "analytikerna" yrar om börsyra, eller att börsen tar glädjeskutt kanske smålirarna luras och tror att det går att göra kulor. Men vid det laget håller nog redan de stora lirarna på att sälja bort skräpet i sina aktieinnehav och lägger pengarna någon annan stans. De kan ju köpa statspaper i stället och plundra folk via statsskuldsräntorna. De behöver inte oroa sig så mycket för att golvet kanske går ur ekonomin en gång till ... åtminstone så länge de kan lasta över krisbördorna på folket. Men börjar folket krångla, då kan det bli knepigt ... .

8 kommentarer:

martin sa...

Jag såg den nyheten. Första tanken jag hade när jag såg det där var:
*Suck* Hur mycket av det börsrallyt är bara baserat på lån? Förmodligen alltihop, konstigt vore det annars med rekordbilligt kapital.

Björn Nilsson sa...

Jag vet inte hur siffrorna ser ut, men inte är det många aktieköp som finansieras ur egen ficka misstänker jag. Det är spekulanter som lånar ihop och det är stora institutioner som har andras pengar att lattja med. Pensionspengarna exempelvis.

martin sa...

Men du Björn, du kan det här med kapitalism. Så du är redo att köra lite "naken blankning" när verkligheten kommer ikapp, eller? :)

Börsen är fantastiskt, det känns inte ens som man tar pengarna ur arbetarens hand.

Björn Nilsson sa...

Ibland räknar genierna fel. Börsen går upp när den "borde" gått ner och vice versa. Bästa kraften för att förutse börsen är väl en inhyrd schimpans. En del blankare har väl satt sig själv och hela banker på pottkanten när de gissat fel.

Så det är lugnast att hålla sig borta. Jag begriper för övrigt inte mycket av de där affärerna med "värdepapper" som inte är värda ett skvatt när någon börjar granska vad de egentligen har för värde. Man kan ju kalla det "skojeri" helt enkelt, eller kanske "bondfångeri".

martin sa...

Nja, det är bara ett ganska komplicerat pyramidspel. Pyramidspelet är inbyggt i vårt samhälle.

Björn Nilsson sa...

Som jag förstår det är kapitalismen i sig ett pyramidspel. Man måste stoppa in mer resurser och pengar i systemet hela tiden, annars kraschar det. Ungefär som en knarkare som måste ha allt större och häftigare doser för att inte rasa ihop (men som kommer att göra det till slut i alla fall).

martin sa...

Ja så är det. Vill man få en förenklad bild av hur välstånd och varudistribution fungerar i kapitalismen så kan man börja som herbalife försäljare.

Jag tycker det är lustigt att man förbjuder pyramidspel i ett kapitalistiskt samhälle. Det borde göra stor del av hela samhället till ett lagbrott.

Björn Nilsson sa...

Tja, det låter ju som en tanke: kriminalisera kapitalism med tanke på dess konstiga verkningar på människor.