torsdag 8 april 2010

Slaget vid Mukram

Klicka på bilden för större format. Den kommer härifrån.

Bilden ovan vill visa ungefär hur det gick till vid "slaget vid Mukram". Mukram är en liten by som ligger några kilometer från den plats i Indien där en styrka på 82 paramilitärer utplånades av den maoistiska gerillan för några dagar sedan. Händelsen har gjort det indiska etablissemanget uppjagat, men vi vet inte ännu vilken betydelse den verkligen kommer att få. Eftersom det inte är första gången som maoisterna lyckats med stora operationer kan det nog komma upprepningar, men enstaka strider torde inte avgöra ett helt krig.

Till och från talas det om förhandlingar mellan maoisterna och regeringen, men det torde vara luft. Just nu måste regeringen visa sig från den extra hårdföra sidan för att inte verka bortgjord (vilken den nog är ändå) medan Folkets Befrielse-Gerillaarmé får fortsätta att vika undan när man inte vill ha strid - och klippa till när guldlägen som vid Mukram åter dyker upp. Och man kan väl inte tro att regeringen och storbolagen vill ge upp sina planer på att ta över naturrikedomarna i områdena där stamfolken finns. Stamfolken är maoisternas viktigaste politiska bas. Därmed torde våldet fortsätta.

Artikeln säger, med hänvisning till regeringens "Operation Green Hunt": "The hunter had not only become the hunted. In this chapter of Operation Green Hunt, the state forces were also beefing up the rebels’ arsenal." Med andra ord så har en massa utrustning som paramilitärerna bar med sig, vapen, skottsäkra västar och annat, hamnat hos gerillan. Ungefär som man kunde gissa, alltså.

Intervjun med en av de få överlevande visar hur kaotiskt det hela blev för paramilitärerna. Gerillan hade kunnat lägga ut minor på lämpliga ställen och sköt från förberedda positioner. Den hade situationen under god kontroll medan regeringssidans män blev nästan fullständigt desorienterade. Det kanske var denna taktiska överlägsenhet som fick paramilitärerna att se gerillamän överallt, tusen och mer. Nu har de stängt in sig i sitt läger och vägrar prata med journalister. Det är nog lugnast att de håller sig kvar där.

Inga kommentarer: