torsdag 1 april 2010

Bildt sågar Karzai

Jösses alltså, på sin blogg skriver utrikesexcellensen herr Bildt:

Borta från Kabul hör jag att president Karzai gjort ett ganska magstarkt utfall mot ”utländska krafters” roll i den afghanska valprocessen.

Även om det förvisso fanns någon som gick för långt i sina uttalanden, var det förvisso inte ”utländska krafter” som stod för det massiva valfusk som kunde konstateras.

Däremot vart det internationella insatser som kunde rensa bort det värsta fusket och därmed konstatera ett valresultat som åtnjöt i alla fall grundläggande legitimitet.

Utan de insatserna kunde Afghanistan ha gått rakt in i konfrontationer som gjort problemen med talibanerna till en utpräglad sideshow.


Vilken totalsågning av "borgmästaren av Kabul" (för mycket mer än några kvarter i Kabul behärskar väl knappast Karzai av egen kraft - det skulle väl vara någon pashtunsk hemtrakt då)! "Massivt valfusk", det är grejor det. Och den fuskaren antas vara vår samarbetspartner därborta. "Samarbetsman" kan man kalla Karzai, men det är ju en synonym till "landsförrädare", och som en vettig kommentar under Bildts inlägg antyder är utsikterna för den sortens figurer dåliga i Afghanistan.

En fundering: är möjligen Bildts chef (hans riktiga chef alltså: den store fadern i Washington, inte kvartsfiguren Reinfeldt) ute efter att byta marionett i Kabul och kanske försöka plocka fram någon mer hanterlig quisling?

Det kan nog bli svårt. Då är man inne i det spel som jänkarna höll på med i Sydvietnam på sextiotalet. När deras tidigare handgångne man blev besvärlig och ville förhandla med Nordvietnam likviderades han i en kupp. Men de militärer som sedan följde var sannerligen inga stjärnor, och inte kunde de göra läget lättare för USA. Snarare var de en belastning: korrupta och knarksmugglande knektar, om man vill sammanfatta det hela snabbt.

Något liknande kan förutses om USA försöker göra sig av med Karzai och byta honom mot någon annan krigsherre - de grundläggande motsättningarna mellan huvudparten av det afghanska folket och ockupanterna finns ju kvar. Dessutom finns de naturtillgångar som USA vill kapa åt sig kvar i Afghanistans jord. Kriget torde fortsätta, vare sig Karzai sitter kvar eller lyfts bort.

Inga kommentarer: