tisdag 2 november 2010

Ekonomiska notiser

Även om det talas om återhämtning så kommer nya varnande tecken från USA, inkomsterna stagnerar och faller igen och konsumenternas efterfrågan är svag, även om vissa positiva signaler kan urskiljas i några branscher. Det senare torde dock inte räcka långt för att rycka upp ekonomin, utom möjligen för de som redan har det bra ställt. För folk i gemen ser det dystert ut. Ekonomin är kluven: rikt och säkert för ett litet gäng däruppe, riskabelt för de många därnere. No job, no income, no assets (ninja).

Jag kopierade data från USA:s finansinspektion för att få en uppfattning om var bankkonkurserna skett i år. Hittills är det 139 stycken, och här är de, fördelade efter delstat (samt Puerto Rico). Konkurser har noterats i 28 stater samt Puerto Rico, vilket innebär att det inte skett något sådant i 22 stater:


STAT
AL
1
AZ
3
CA
10
FL
27
GA
16
IL
16
KS
3
LA
1
MA
1
MD
3
MI
4
MN
7
MO
6
MS
1
NE
1
NJ
1
NM
2
NV
4
NY
3
OH
2
OK
1
OR
3
PR
3
SC
4
TX
1
UT
3
VA
1
WA
10
WI
1
139

Sydkarolina har exempelvis haft fyra bankstängningar men Nordkarolina ingen. Florida leder ligan med 27. Det är tre i New York, men annars verkar New England-staterna ha klarat sig bra. Kan det vara en kombination av många fattiga människor med dåliga husaffärer, samt många små lokala banker med svag ekonomisk bas, som gör att det kraschar på sina håll men inte på andra?

Den som känner för det kanske kan jämföra med den här kartan över utmätningar (kommer härifrån):


Det som gör saken värre är att en hel del utmätningar tycks göras på tvivelaktiga grunder, eller om det rentav är så att en del hämningslösa banker förfalskar dokument som skall bevisa obetalda skulder. Man kan nämligen inte bara klaga på vårdslösa låntagare (eller låntagare som inte begrep vad de gav sig in på), banker och finansinstitut har hanterat lån på ett så vårdslöst sätt att man idag inte vet hur det verkliga läget är i många fall. Är X skyldig banken Y pengar, eller är det fel i papperen, eller har Y sålt skulden vidare till någon som sålt den vidare etc etc ...?

Sista bild av intresse: antalet USAmerikaner som får matkuponger för att överleva enligt preliminära siffror. Det är ungefär tio miljoner fler nu jämfört med årsskiftet 2008/09, en enorm ökning. Skall man se det som kristecken, eller (som en del gör) att den snälla staten hjälper fattiga människor? När ungefär en åttondel av befolkningen i det som antas vara ett av Jordens rikaste länder är i det läge att de måste få hjälp för att inte svälta (en del gör det väl ändå) finns det anledning att plita ner ett och annat frågetecken i marginalen.


Översatt till svenska förhållanden skulle det innebära att över en miljon människor skulle få kuponger varje månad varpå de stormade närmsta billighetsaffär för att få ut varorna så fort som möjligt för att kunna äta sig mätta åtminstone några dagar. Och ... ja ... även i Sverige finns det ju folk som tycker det mesta i USA är väldigt bra att ta efter, så man vet ju aldrig.

4 kommentarer:

Anonym sa...

När det gäller banker i konkurs tror jag materialet är för litet för att dra någon slutsats om det är fattiga områden som drabbas eller inte, men spontant verkar det många konkurser där husspekalationerna varit värst. Befolkningsmöngden verkar också ha en viss effekt på antalet bankkonkurser. Florida är ett bra exempel på det.

"Utmätningarna" (foreclosures är inte riktigt samma sak) har tyvärr gått rätt till i de allra flesta fall. Man skall komma ihåg att det sista bankerna vill ha är fastigheterna. Dom har helt enkelt inte kapacitet att hantera ett fastighetsbestånd. Det är betydligt fler klagomål från både köpare och säljare att bankerna är för långsamma i att hantera problemet.

Antalet behövande av food stamps ökar, än värre är det faktum att många som kvalificerar sig för hjälp går inte och hämtar sina kuponger. Dock får du vara försiktig med att tolka statistiken. Det är inte så att 40 miljoner dagligen behöver hjälp med matkostnader. Statistiken visar antalet som någon gång under året behövt hjälp.

Min bedömning är att ekonomin har nått botten och att vissa sektorer börjar röra sig i positiv riktning. Uppgången kommer dock bli långsam, folk håller i pengarna och jag tror väldigt små negativa signaler kan få en ny nedgång.

Eldorado

Björn Nilsson sa...

Tack för infon. Jag har sett en del klagomål och anklagelser på ekonomibloggar i USA om närmast fabriksmässig framställning av ibland tvivelaktiga utmätningsdokument och att en del stater reagerat på det. Samtidigt har jag ställt mig frågan själv vad bankerna skall ha billiga McMansions till, särskilt i områden där fastighetsmarknaden är mer eller mindre död och det blir svårt att sälja. Det kanske vore mest ekonomiskt om folk kunde bo kvar och betala lite hyra i stället.

Det kan vara riktigt att man får hantera kupongsiffran med viss försiktighet. Jag antar att det finns en rejäl bas av fattiga (30 miljoner numera?) och så ytterligare något eller några tiotal miljoner människor som har sådana levnadsvillkor att de lever nära fattiggränsen. Ibland hamnar de under den och blir berättigade till stöd. En jäkla skandal i alla fall.

Anonym sa...

Flera banker stoppade tillfälligt alla forclosures när anklagelserna kom. Efter några dagar medgav man visst hade det skett några enstaka fel men inget systematiskt. Hlet enkelt mänskliga fel i det stora flödet. Processerna är startade igen.
Faktum är att en del av de som inte kan betala erbjuder bankerna att bo kvar och sköta fastigheten så den inte förfaller. Når dom en överrenskommelse bor dom i prinicp gratis och fastigheten underhålls. De som klagar är "vän av ordning" som minsann sköter sina åtaganden och får betala för det. Rättvisa är svårt. Mänskligt sett kan jag ha det djävligt bara någon annan har de tännu sämre......

Hur många fattiga det finns vet jag inte, men jag vet att de är alldeles för många. Dessutom ökar antalet. Det hade gått att hjälpa alla fattiga om man inte spenderade pengarna på alla krig.

Det är inte "the power of love" som är farligt utan "the love of power"

eldorado

Björn Nilsson sa...

Egenkärlek kan ju orsaka problem ibland.