fredag 25 februari 2011

Smokerings farligare än gunsmoke?

Jag fick för någon dag sedan syn på en nyhetsartikel om rökförbud i USA. Där vilar man så att säga inte på hanen utan har fått till mer eller mindre omfattande generella förbud i tre fjärdedelar av delstaterna. Inte för att det är så viktigt, men av ren och skär nyfikenhet kollade jag vad som gällde i Arizona. Det var detta:

Statewide smoking ban in almost all public places, including workplaces, restaurants and bars. Smoking within 20 feet of entrances, exits, windows and ventilation intakes is also a no-no, but certain outdoor patios are OK.
Med andra ord tycks det vara olämpligt att tända en cigg närmre än 5-6 meter från ingången till exempelvis en affärsgalleria. Däremot kan man glatt knalla in genom dess entre med en puffra i fickan tror jag - kan man inte göra det ännu så jobbar lagstiftarna på det! Att gå omkring med dolt vapen är ju en mänsklig rättighet.

Nu såg jag att de fantastiska människorna i delstatens parlament jobbar för att coltrevolvern skall bli delstatsvapen. Varför coltrevolvern kan man undra, varför inte den glock som fungerade så fint vid den senaste masskjutningen?
Det här är "ur-colten", en tidigare modell än den som senare blev känd från västernfilmerna.  Paterson colt från 1830-talet. Bör ha varit knepig att skjuta med eftersom den inte hade någon avtryckare, utan man fick spänna och släppa hanen för varje skott. 
Någon månne undrar om inte revolverskott kan vara mer omedelbart dödande än tobaksrök, men det kanske är fel. Skall vi antaga att The Marlboro Man här tvingas se vad som händer när hans stackars häst inandats rök en gång för mycket? Offer för passiv rökning!

2 kommentarer:

Kerstin sa...

Björn:
Men du vet väl att många som slutar röka får hjälp av läkare då framför allt den del av dem som blir deprimerade. De får då SSRI, som läkemedelsbolagen tjänar storkovan på.
Dessutom tycks de här tabletterna i vissa fall inspirera till masskjutningar. Då måste det ju finnas vapen till hands.

Björn Nilsson sa...

Jo, det är klart, det är svårt att massskjuta om man inte har ett vapen också. Kanske bäst att ha både en pistol- och en pillerfabrik.