tisdag 22 februari 2011

Thank you, thank you, thank you, thank youFick tips om den här fina bilden via en engelsk blogg (själv är jag normalt inte inne på USA-UD:s sidor och tittar, tror nog faktiskt det är första gången). Originalet hittar man här.

Mannen i den glansiga kostymen är alltså Libyan National Security Adviser Dr. Mutassim Qadhafi som fick audiens hos tanten Clinton 21 april 2009. Jag trodde glansiga kostymer kom ur mode efter förra (eller var det förrförra?) ekonomiska storkrisen, men det kanske finns restpartier kvar i Afrika? Killens efternamn verkar bekant, och Wikipedia påstår att han är son till den nu rätt så pressade diktatorn.

Juan Cole påminner om Mussolinis bombpolitik i Libyen under fascisttiden och om att skällsordet "islamofascism" därmed är olämpligt. Nu verkar broder Moammar ha tagit över il duce Benitos mantel vad det gäller att bomba motsträviga araber från luften (men italienarna var ett strå vassare ändå i och med att de använde giftgas). Det första flygbombardemanget i historien utfördes 1911 (eller var det 1912?) i Libyen när det var krig mellan Italien och det Ottomanska imperiet som då behärskade Libyen. En italiensk pilot kastade ut en granat från sin sittbrunn. Då var det enkelt och hantverksmässigt, senare har flygbombardemang blivit mer av industriell verksamhet ända fram till dagens förarlösa drönare.

Ett lästips för den som vill ha lite extra: Det finns en bok som gavs ut på svenska 1932 och vars omslag ser ut så här:


Skribenten var en dansk som rest tidigare i Nordafrika inklusive Libyen. Då pågick ännu den italienska erövringen. Öknen brinner har undertiteln Upplevelser bland Saharas och Libyens beduiner. Många fotografier finns det i den också. Jag hittade den för många år sedan i en femkronorslåda i ett antikvariat, så den kanske inte är så lätt att få tag på numera. Men den som är intresserad av bakgrunden till dagens Libyen kan ha nytta av ögonblicksbilderna man får här, för Holmboe kunde ju inte skriva med historiens facit tillgänglig.

Inga kommentarer: