onsdag 23 februari 2011

Utländska legoknektar? - Lästips

Hur stämmer snacket om utländska legoknektar, "afrikaner", i Libyen? Här är ett grundligt blogginlägg som tar upp frågan från en kritisk ståndpunkt. (Tipset kom via Från Kairo till världen.) Såväl i Libyen som Bahrein skylls våldsamheter på utlänningar som regimerna kallat in. Men sanningen kan ju vara den tråkiga att det faktiskt är de egna landsmännen som är i stånd till de värsta övergrepp om de tror att de tjänar något på det.

Den radikale fransk-västindiske författaren och läkaren Franz Fanon  pekade redan i början av sextiotalet på arabisk rasism mot svarta afrikaner. Även icke-svarta libyer är ju afrikaner, bör påpekas. Men pekas "utländska legoknektar" ut som ansvariga för våldsdåd så fritar man de egna landsmännen - och kanske sig själv - från det hemska som händer. "Det är ju dom där andra (underförstått "av sämre ras") som bär sig åt, inte vi!"

Men visst har det funnits utländska legotrupper i Libyen. Här är en avfotograferad, en abessinier (med dagens språk etiopier) som togs in av italienarna för att bekämpa libyerna i början av trettiotalet. Fotot kommer från boken jag skrev om tidigare.

Jag minns att i samband med upproret som störtade Ceaucescu i Rumänien 1989 var det prat om att han hade utländska - i det fallet var det väl arabiska - legoknektar som var elaka mot folket. När väl upproret hade lyckats var det slut med det pratet tror jag. Ryktesspridningen hade gjort sitt, liksom andra konstiga påhitt.

Nu kommer påståenden om att Kadaffi (finns visst åtminstone 28 sätt att stava hans namn!) givit order om att förstöra oljekällor. Var det inte samma prat inför det första Gulfkriget? Några oljekällor brann ett tag, men sedan kom man väl tillbaka till "business as usual" har jag för mig.

4 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Ja även regimer brukar skylla på "utlänningar" eftersom deras egna undersåtar naturligtvis älskar sina faderliga diktatorer.

Fenomenet är gammalt. Thomas Macaulay berättar att det som fick engelsmännen att riktigt ilskna till mot kung James II 1689 var ryktet att han hade satt in irländska soldater mot dem. Ryktet visade sig senare vara taget ur luften men då var det så dags.

Beträffande Muʿammar al-Qaḏḏāfī ska det transkriberas just så. Men jag kan förstå om folk som inte har tillgång till alla dom fonterna förenklar det för sig.

Björn Nilsson sa...

Kanske enklast att kalla honom "Mumme"? Han verkar ju närma sig mumiestadiet också!

/lasse sa...

Annars verkar han leva upp till sitt gamla smeknamn “mad dog” Gaddafi. Kanske våran mellanstore dog skulle åka och hälsa på, dessa doggar kanske kan ha något gemensamt ben att gnaga på. Eller har inte Lundin några oljeintressen i Libyen.

Björn Nilsson sa...

Vad skall man säga? "Galna hunder leker bäst" eller något i den stilen?