torsdag 3 februari 2011

Tigerekonomi - nej, för h-e!!!

Borg: ”Sverige är Europas tigerekonomi”

Men herr Borg, vi har ju hört om keltiska och baltiska och kanske andra nu bortglömda tigrar. Hur gick det för dem, kan vi lära oss något:

”Det talar för att vi ska vara försiktiga. Vi behöver säkra en finansiell stabilitet och fortsätta reformera arbetsmarknaden så att vi förbättrar tillväxtpotentialen”, sa Borg.

Jag tycker a. att det sista låter som mumbo-jumbo, och att b. det första bör inge oss den allra största oro. För några år sedan lät "tigerekonomi" mest som en fånig reklamfras när den dök upp i Europa (till skillnad mot de riktiga grejorna i östra Asien), och nu bör sådant prat få alla att rygga tillbaka och förskräckt undra när nästa fas i krisen kommer och hur allvarlig den blir. Att få beröm av den här sorten bör få oss att verkligen ana oråd.


Snacka om häftig boll-kalle!

Nu är "kris" inget vetenskapligt exakt begrepp antar jag, och i ett samhälle som är allvarligt splittrat efter klassgränser kan olika konjunkturer löpa parallellt. En överklass kan mycket väl ha livets glada dagar, medan många i de lägre samhällsskikten lever i permanent depression, såväl ekonomiskt som själsligt. Då är frågan vilken klass det är som bestämmer hur konjunkturen skall definieras. Och det där med "reformera arbetsmarknaden" kan mycket väl handla om att lönerna skall drivas nedåt för särskilt de lågavlönade, men på sikt de flesta löner.

Detta torde inte bidra till någon tillväxtpotential som är värd att ta på allvar (tillväxt av fler restauranger och "hushållsnära tjänster" har nog inte så mycket med tillväxt att göra) och har dessutom ett oklart förhållande till peak-oil, peak fosfor och andra resurs-pikar som kan medföra krav på rejält omställd världsekonomi. För vissa är det ett hot, och vissa aspekter av globaliseringen kan förväntas bryta samman (höjda transportkostnader kommer att eliminera en massa långdistansfrakter och framtvinga mer lokal produktion), men sett från andra synvinklar borde möjligheterna också vara enorma.

Borg och hans gäng kan driva "reformer" som eldar på spekulationsekonomin - och när vi talar om "tigerekonomier" i Europa så handlar det om spekulationsbubblor som tillfälligtvis kan driva på den reala ekonomin innan hela bygget kollapsar - men den fingerfärdighet som behövs i ett samhälle där riktiga människor gör riktiga saker verkar man sakna.

I slutet av artikeln har Borg kommit så långt att han erkänner att yrkesutbildning kan vara bra att ha, men det är ju något vettigt folk visste för länge sedan. I december låg den öppna arbetslösheten på 7,4 procent och den verkliga arbetslösheten bör vara rätt så mycket större. I Borgs tankevärld torde "finansiell stabilitet" (för att underhålla spekulationsekonomin) vara viktigare än att man använder alla dessa människors kraft för samhällsnyttiga uppgifter. Detta samtidigt som man ägnar sig åt en motbjudande jakt på folk som knappast kan förväntas komma ut på en arbetsmarknad som den ser ut i Sverige idag. Och den verkliga tillväxten i framtiden ligger i kunskaper, i vetenskap och kultur, och jag undrar hur det skall gå med den tillväxten om marknadsliberalerna lyckas sänka våra skolor.

Tigerekonomi - nej, för h-e!!!

4 kommentarer:

Kerstin sa...

Håller med, man blir skräckslagen när Sverige kallas "tigerekonomi2. Det låter som ett varsel om att nästa finansattack drabbar oss.

/lasse sa...

Jo det är nästan motbjudande att höra på detta ständiga uppolerandet av Borg och ekonomin, vi lever nu i en annan tid, på 1960-talet innebar en arbetslöshet som gick över 2 % krigsrubriker i tidningarna, vilket naturligtvis var en ekonomi som gick dåligt. Men så är ju inte medborgarna något som räknas längre, som landets Sveriges ekonomi räknas nu mer bara det artificiella saldot i de offentliga finanserna.

Som sagt 7,4 % öppen arbetslöshet och hur stor undersysselsättning kan man bara fråga sig. Dessutom kan fråga sig hur mycket av den blygsamma sänkning som varit av arbetslösheten som beror på de ökande förtidspensioneringarna, fas 4 slavar och andra subventionerade jobb. Förr var ju M så måna om att det skulle vara ”riktiga” jobb annars räknandes det inte.

Borg skruvar upp tillväxtprognos för 2012, som om han har en aning om hur det kommer att se ut då. Sådant är ju bara fritt fabulerande, han snackar om arbetslöshet på 6 % 2114 som om det var nåt rekordlågt. Förvisso kan inte S med anhang skryta med nåt bättre under sina 12 år men det har inte med saken att göra.

Sen kan man fråga sig varför arbetslösheten gick upp så kraftigt 2009 och 2010, vi hade ingen inhemsk kris exporten gick ner med den internationella finanskrisen men vår exportindustri är inte arbetskraftsintensiv som den en gång var. Ser man till det strukturella i de offentliga finanserna var där fortsatt rejäl åtstramning av ekonomin trots att vi hade högarbetslöshet, direkt oansvarig ekonomisk politik. Men som sagt medborgarnas väl och ve är inget som räknas i den nya tiden.

Man kan jämföra med valåret 2006 närekonomin hur man än vrider och vänder på det gick vida mycket bättre än nu då svartmålade borgerlig press ekonomin som om det var rena depressionstider. Man kan notera att KI:s prognos för det offentliga överskottet 2010 var att det skulle uppgå till nästan 1000 miljarder, det gör det nu inte utan är har jag för mig ”bara” ca 400 miljarder. Iofs fullständigt irrelevanta siffror i en fiat-monetär ekonomi.

De må vara skojare Borg och Reinfeldt men man kan fråga sig hur någon med berått mod kan ställ Mona Sahlin Och Östros mot dessa i ett val. Det behövs hårdare nypor än så för att knäcka dessa slipade herrar.

Det ska bli intressant att se siffrorna för helåret 2010, förmodligen är det som vanligt att exportsektorn dragit, alltså inget som Borg har den minsta makt över, landets finansminister får som vanligt tacka utlänningarna för att de stimulerat sina ekonomier, typ som vanligt USA och denna gången inte minst Kina som stimulerat sin ekonomi med gigantiska proportioner och ensam svarat för 1/3 av den återhämtning som varit i den globala ekonomin efter krisen. Borg satte sig på händerna och hoppades på att ödet skulle stå honom bi medan riksbanken härjade med räntorna så kronan åkt berg och dal bana.

Björn Nilsson sa...

Va, finns det Fas 4 också? Vad är det - rent kedjeslaveri? Trodde inte man kunde hitta på något värre än Fas 3.

Skojarna i regeringen är teflongubbar. Det krävs alltså krafter som kan skrapa ordentliga repor i teflonen så att de inte bara kan skaka av sig kritiken och gå vidare med näsan i vädret och hästsvansen kokett viftande. Och i det avseendet har ju "oppositionen" inte varit mycket att hänga i julgran. Samtidigt undrar jag om det är regeringen som är den viktiga parten att tala med. Är det inte folket? Om folket skärper sig och tänker efter är det inte säkert att vårt nuvarande politiska etablissemang blir så långlivat (gäller såväl regering som "opposition").

/lasse sa...

Där gick jag nog händelserna i förväg, men det kommer nog typ Fas 4 alle, Arbeicht macht frei.

Turkarna gjorde rockad i parlamentet när Erdogan och islamisterna röstades in, inte för att jag är en vän av politik som ska vila på antika skrifter men som exempel på att välta sittande makt över ända är det positivit. Eller så finns det den Egyptiska lösningen och sätta en dag för "departure" för Borg och Reinfeldt Alliansen.

Men det är väl med Borg och Reinfeldt som med Mubarak och Sulinmannen egentligen vill de inte ha jobbet men världen kommer att gå under om de inte axlar ansvaret.