tisdag 15 februari 2011

"De sista fria människorna på den här planeten."

För länge sedan hade jag en bloggpost om "okända folk" och frågade hur man vet om de finns om de nu är okända. I dagarna har det kommit en lång artikel på en antropologisk blogg där man får mer bakgrund till den frågan. Det är inte okända folk, det är inte folk som aldrig har "kontaktats", det är inte folk "som aldrig har sett en vit man förut". Men det rör sig om kanske ett hundratal smågrupper i världen, människor som medvetet håller sig undan från storsamhället och rör sig i bland annat Perus och Brasiliens djungler. "De sista fria människorna på den här planeten." De känner till den vite mannen, har mycket otrevliga erfarenheter, och föredrar att hålla sig på avstånd. De undanber sig vidare kontakter.

Finns man på bild är man väl inte okänd?

Men det är svårt att hålla den distansen när mineral- och oljeletare, timmerhuggare, boskapsuppfödare och andra tränger allt djupare in i skogarna, bland annat i gränsområdena mellan Peru och Brasilien. På senare år har regeringarna börjat med åtgärder för att skydda urbefolkningar som vill hålla sig för sig själv (det handlar alltså om att stänga ute exploatörerna från vissa områden, inte att stänga inne smågrupperna) men frågan är hur det efterlevs.

Peru är ett viktig område för de sista isolerade grupperna. Lite svårt att bedöma, men några av cirklarna verkar ligga i områden där maoisternas folkarmé är verksam. Undrar hur den ser på djungelinnevånare som inte vill ha kontakt med omvärlden?

Om storsamhället där ute drabbas av en megakatastrof kanske det blir de här människorna som lägger grunden för en ny mänsklighet? Vad rör det dem om internet klappar ihop? Möjligen kan klimatförändringar slå ut deras livsmiljöer så att dessa blir obeboeliga, men då är det nog klippt för resten av mänskligheten också.

2 kommentarer:

/lasse sa...

Vi får hoppas att de får fortsätta att leve i fred. Hur det är med dessa vet jag inte men man kan ske förmoda att de överlevt och fört sitt släkte vidare mycket längre än det funnits sk civilisationer med sk högkulturer. Klarade de klimatförändringen som under senaste istiden ska de nog klara framtida klimatförändringar, det är förmodligen bättre förutsättningar ungefär mitt på klotet där det är sådana häftiga slag mellan plus och åtskilliga minusgrader. Det finns spekulationer om att Buschfolk funnit i upp emot 120 tusen år, typ någon rest av en boplats av den åldern finns som eventuellt kan ha varit av deras sort. Om så skulle de ha upplevt två stycken sk holocenperioder med mellan liggande nedisning.


Jag la in en youtube-serie för ett tag sen om en brittisk ”dockusåpa” från 70-talet:
Living in the past

Intressant serie, ett antal människor fick leva stenåldersliv under ett år tror jag det var. De fick förstås lite hjälp då de hade en del husdjur och någon sorts utsäde men de fick annars helt klara sin egen försörjning och redskapstillverkning. I stort verkade det som de skulle ha klarat sig om det varit en utslagning av moderncivilisation som vi känner det. De hade inte filmteam där hela tiden utan tror det var att de kom och filmade dem så där en gång i veckan.

Björn Nilsson sa...

Jag har skrivit tidigare på bloggen om de nygamla rönen att Amazonas var fullsmockat med folk fram till att conquistadorerna och deras sjukdomar kom på 1500-talet. De här sista isolerade grupperna kan vara rester av mer avancerade kulturer som tidigare fanns i skogarna. Eftersom de är så små kan de leva utan så många fasta anläggningar, fast hus bygger de tydligen. De äldre grupperna byggde städer och drev odlingar i stor skala, de här måste arbeta på en annan nivå eftersom de är så få och inte kan bedriva arbetsdelning exempelvis.