lördag 19 februari 2011

"Egypten stödjer Wisconsin"

Är det en bild tagen i Egypten, men killen med plakatet ser kanske inte egyptisk ut. Eller om det är en egyptisk demonstration i USA?  "Egypten stödjer Wisconsin. En värld, en smärta".

Jag har funderat på att göra en notis om att "den arabiska smittan" skulle kunna spridas över till USA men det har inte blivit något av det - förrän nu. Visserligen har jag sett en del kommentarer till exempelvis artiklar hos Huffington Post som antyder att somliga känner sig inspirerade av folkresningarna i norra Afrika och västra Asien, men hur representativa kunde de tänkas vara? Ord från enstaka individer är en sak, massaktioner en annan.

Men nu börjar det bli lite mer handfast. Intressant nog hänger det samman med hur republikanerna i USA på delstatsnivå försöker krossa de offentliganställdas fackföreningar. Det finns ju inte mycket till fackföreningar kvar i USA, de som finns är ofta på den offentliga sidan, och de har under åren lyckats förhandla sig till en del förmåner som högern nu vill sopa bort. Men det har stött på rejält motstånd. Möjligen har de genom sin extremism stampat fram en motrörelse som är mångfaldigt starkare och ärligare än den där killen i Vita Huset som snackade om hopp och förändringar.

Walker heter guvernören i Wisconsin, och här är en kommentar om vad han ställt till med:

The response to Gov. Walker's insanity has been as inspiring as the protesters in Egypt, and it is a joy to see workers, students, and progressives of all stripes spontaneously say "NO!" in a very loud voice. In fact, it is clear that protesters in Wisconsin and Ohio were inspired by the Egyptian democracy movement; some folks were even carrying Egyptian flags. The fact that the protests are spreading like wildfire to Ohio and other states is heartening, too. I can tell you this, as an old hand at the electoral and legislative battles progressives have fought over the last couple of decades: It is only this kind of mass militancy that will give us a chance to survive the power of the Wall Street, big business, and right-wing media machine. They have too much entrenched power, too much money, and too much concentrated media sway for progressives to beat them using conventional tactics and strategies.


På tal om att undra så undrade jag för någon dag sedan hur det var i lilla Djibouti vid Röda havet - men var lugn, man demonstrerar där också. Och på andra sidan Afrika börjar det röra sig i Marocko . I Marocko är folk missnöjda med utländska företag som tagit över offentlig service verkar det (känner vi möjligen igen sådant från andra håll i världen också, exempelvis Sverige?).


Man kan se på det här som mängder av konflikter jorden runt som inte har så mycket med varandra att göra. Man kan också se det som världens överklass mot världens underklass, en enorm kraftmätning som i längden antingen kan vinnas av planetens flertal eller sluta med att mänskligheten kraschar totalt. Men om de olika fronterna stödjer varandra ... bara genom att göra uppror och störta diktatorer i Nordafrika kommer människorna där att inspirera och hjälpa uppror och motstånd på annat håll även om man inte tänker åt det hållet i själva upprorets ögonblick. Vi som är lite äldre minns hur "frihetens port" för en tid verkade öppnas i slutet av sextiotalet. Nu kanske sparken kommer som öppnar porten på allvar!
Kanske även den där staten kan förpassas till historiens soptipp rätt vad det är? De stora demokratiska folkresningarna kan vara till hjälp för hyggligt folk i Israel också. (Tog den här bilden i Stockholm för ungefär tre år sedan.)

Inga kommentarer: