måndag 7 februari 2011

Rökfri zon lättare än korruptionsfri?

Set lite obekvämt ut, men är man trött så är man

Det rapporteras nu att det upprättats rökfria zoner på Frihetstorget i Kairo. Det tas som ytterligare ett tecken på att folk tänker stanna. Och det är bra att de stannar, för det är så att säga den här revolutionens livförsäkring. Regimen (och dess utländska uppbackare) väntar bara på att få tillbaka en "normalisering" där motståndare kan plockas en efter en i sina bostadsområden, när det nu visat sig att massattacker inte fungerar.

Regimen slingrar sig hit och dit och offrar säkert en del av sina egna för att i stort sett kunna hålla sig kvar och fortsätta att plundra folket. En lista på förmögenheter som samlats av några ledande personer:

Al-Masry al-Youm, the largest independent newspaper, released information from Egyptian authorities investigating the former ministers, businessmen, and officials who were banned from travelling and whose assets were frozen. It shows that:

The wealth of Ahmed Ezz, the former NDP Organisation Secretary, is estimated to be 18 billion Egyptian pounds;

The wealth of former Housing Minister Ahmed al-Maghraby is estimated to be more than 11 billion Egyptian pounds;

The wealth of former Minister of Tourism Zuhair Garrana is estimated to be 13 billion Egyptian pounds;

The wealth of former Minister of Trade and Industry, Rashid Mohamed Rashid, is estimated to be 12 billion Egyptian pounds;
The wealth of former Interior Minister Habib al-Adly is estimated to be 8 billion Egyptian pounds.

Sources at Cairo Airport said 3 of former ministers asked for a permission to travel yesterday and the day before yesterday, but they were denied such permission.
De här tillgångarna kan ha skapats genom hederligt arbete, men knappast de nämnda personernas egna hederliga arbete. Det är nog lättare att upprätta rökfria områden än att få Egypten fritt från korruption, men om folk håller ut och inte låter sig splittras kanske det går. Och då får våra västliga "demokrater" stå där med rumporna bara och se dumma ut. Eller skall vi uttrycka det så att det är Egypten av idag som är mer moget för demokrati än herr Obamas sönderfallande, gnälliga och hysteriska USA och dess europeiska underhuggare som vacklar fram på ruinens rand?

På tal om "sönderfallande USA", här är en relevant text hos Real-World Economics Review blog som drar upp de stora linjerna från sjuttiotalet och framåt. USA:s idiotpolitik i Mellersta Östern berörs också som en viktig komponent. Här en artikel om hur Världsbanken berömde Egyptens fina "reformer" för inte så länge sedan. Är det inte dags att betrakta beröm från IMF, Världsbanken och andra institutioner som tecken på att något kan vara väldigt mycket fel?

PS. Här är en artikel som skåpar ut IMF:s blåögda hurrarop för Egyptens "reformer". DS

4 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Att dom inte har lärt sig. För tio år sen ansågs ju Argentina som en mönsterelev som gjorde allting rätt.

karim sa...

Hej! Du har väl inte missat att det blir fyra filosoficaféer i vår?

http://politiskfilosofi.com/2011/01/24/992/

Välkommen!

Björn Nilsson sa...

Det kanske är en permanent raderingsfunktion av minne som är inbyggd i den neoliberala ideologin? Den har ju ingen historisk dimension (annat är lite förvirrat tjattrande om Hitler då och då, men då helt historielöst) så man tar varje dag som ny och utan några historiska belastningar. Och då kan man glatt göra om samma tabbe som igår, och varje gång bli lika förvånat när det går åt h-e.

Björn Nilsson sa...

Hej Karim, så du har hittat hit. Trevligt. Jag har haft det där med kafeerna någonstans i bakhuvet, men tyvärr är torsdagar inte bra för mig. Däremot funderar jag nu på en kommentar till ditt intressant inlägg om "kommunistisk arbetslinje".http://politiskfilosofi.com/2011/02/07/en-kommunistisk-arbetslinje/ Samt att transhumanism intresserar mig.