onsdag 23 februari 2011

Elområden - varför?

Åter en liten detalj i den stora frågan: varför röstade du ja till svenskt EU-medlemskap (om du gjorde det, andra kan sluta läsa här)?

Elområden införs i Sverige den 1 november 2011. Detta står klart efter beslut i EU-kommissionen den 14 april 2010.
Den 14 april 2010 fattade EU-kommissionen beslut om att Svenska Kraftnät måste förändra Sveriges sätt att hantera överföringsbegränsningar i det svenska elnätet. Beslutet är en konsekvens av att den dittills rådande modellen anses diskriminera utländska kunder. 

Med tanke på att produktion och distribution av el inom Sverige i första hand bör handla om att säkra just vår egen energiförbrukning är "utländska kunder" inte särskilt intressanta. Det lustiga i den här affären är att det blir dyrare el i södra Sverige, i de delar av landet där man mest röstade för EU. Men kanske är man där så uppfylld av "fredstanken" att man gärna betalar lite extra för den goda sakens skull.

2 kommentarer:

Anonym sa...

det ska ju råda balans och då det är miljöförstörande verksamhet så måste elproduktion i norr läggas ner om det ska ske på rätt sätt - och för att råda bäst bot på att inte skapa brist är det väl bäst att förlägga kärnkraftverk till storstockholm nära och bra där flest människor i landet bor..

risker vad är det?!?!

Björn Nilsson sa...

Helt rätt, det finns stora bergrum under Stockholm där det vore fina fisken att lägga exempelvis en plutoniumreaktor! (Kanske bäst man skriver något om ironi så ingen tokskalle tror att man menar allvar ...)