onsdag 2 februari 2011

Smörgåspapper

Smörgåspapper - används det ännu i detta land? Lindar man in sina hemsnickrade mackor i frasande papper och bär iväg på dem till utflykten, till lunchskrubben på jobbet, eller till annat utlokaliserat mattillfälle? Jag vet faktiskt inte. Kanske man ännu gör det i Norge?
De här oöppnade förpackningarna (80 ark 25*35 cm) kom fram för en stund sedan när jag rensade i ett skåp. Jag vet inte hur gamla de är, men känns inte teckningarna som väldigt mycket av femtiotal eller tidigt sextiotal? Intressant nog verkar damen på den nedre bilden tillhöra tiden omkring 1850 och hon bär inte på en smörgås utan något som kan vara en porslinsgrej exempelvis för soppa. Tittar man på den övre bilden (klicka för större format) så kan det verkligen vara så att gubbarna äter smörgås men tanterna verkar mer pyssla med olika varianter av korvhantering. Hur som helst, det finns en praktisk hängare på förpackningen: man kan hänga upp den på en krok på väggen och sedan vid behov raskt riva av ett eller ett par papper och förpacka sina smörgåsar innan man rusar iväg på nya äventyr.

Vänta bara, när det blir vår och försommar ... en trevlig skogsbacke någonstans, termos med något varmt, en smörgås eller två, skogen och fälten fulla av fågelsång ... suck. Och tack, Billerud.

4 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Jodå, det tillverkas smörgåspapper fortfarande, men det används inte längre till slå in mackor med. I stället finns de nu i rullar där man drar ut ett ark som passar precis att lägga på en ungnsplåt.
Det innebär att ungnsplåtarna inte blir så svårdiskade när man använt dem till ex v bullbak.
Det är samma sorts papper som i dina gamla förpackningar så det går att använda det även till att slå in mackor med.
Var rädd om dina förpackningar!

Björn Nilsson sa...

Tack för upplysningen. Jo, jag använder ju bakugnspapper ibland men jag trodde att det var av en mer värmehärdig sort än de gamla smörgåspapperen.

/lasse sa...

De nya ”smörgåspapperen” för bakning mm är silikonbelagda för att tåla värme och att bullarna inte ska fastna. Jag har för mig att det fortfarande finns vanligt smörgåspapper för slå in mat i och även färdigskurna för smörgåsmellanlägg. Även gammalt smörgåspapper var belagda med något för att tåla väta och fett, på engelska kallas det ju "Wax Paper".

Anonym sa...

Det är nog smörgåspapper som saknas--------skivade tomater i frysen--o mellan korv skivor i frysen--och mellan skivade köttbitar--och mellan kanske mackor...väldigt smart/enkel o eg bortglömd grej..vilken sparar pengar i slutändan.