onsdag 16 mars 2011

Bästa sättet att beskriva Fas3?


Jaha, det här var ju ännu en rolig teckning av Max Gustafson, kopierad från Alliansfritt Sverige. Fast jag kan inte låta bli att fundera i något eller några steg till. Man kan beskriva Fas3 som den absoluta meningslösheten och rättslösheten, som slutpunkten och ett sätt att på dyrast  möjliga och mest förnedrande sätt få ut några tiotusental människor från arbetsmarknaden. Man kan skriva, som en bloggkollega gjorde till mig, att om det blir några masskjutningar à la USA på svenska arbetsplatser så borde det vara i en Fas3-inrättning. Dystert, dystert och ännu mer dystert med andra ord.

Själv brukar jag försöka tänka praktiskt. Om man i stället för att hålla på med de här konstigheterna använde miljarderna för Fas3 och jobbcoacher till att anställa folk till riktigt avlönade arbeten vore det förmodligen mer lönsamt och trevligt både för individ och samhälle. Man kunde ju helt enkelt låta den offentliga sektorn expandera igen. Där finns mycket att göra. Det finns hål att fylla igen (en del hål är bildliga, andra är bokstavliga i dåligt underhållna vägar och gator). Jag misstänker starkt att man måste gå den vägen, med en offentlig sektor som pekar med hela handen. För hur många privata företag, med personalavdelningar som har order att bara anställa elitmänniskor som omedelbart kan sättas in på specifika arbeten, kommer att ens läsa ansökan från någon som har Fas3 på sitt CV? - Och det spelar ingen roll hur duktig och begåvad den personen är, Fas3 är ingen merit.

Men om de som kickas in i Fas3 bara uppfattas som rättslösa och fastkedjade i små burar kan det vara svårt att komma på sådana praktiska tankar, och pengarullningen till skojarna i branschen kan fortsätta. Det är därför jag är lite fundersam på hur Gustafsons teckning kan fungera. Kedjorna skall brytas, men så att människorna kan bli fria och nyttiga samhällsmedlemmar och inte kuschade stackare längst ner på Alliansens samhällsstege.

10 kommentarer:

Kerstin sa...

Så borde "kunden" i det här fallet också ha begärt 50.000 kronor- för den första månaden, om bilden skulle vara komplett.

/lasse sa...

Problemet är ju att vänsterblocket är i stort lika medskyldiga till att det kommit till detta läget. Det var redan i början av 2000 talet som man jämnade vägen för detta i socialtjänstlag mm. Det förekom redan före alliansen att folk skulle gå som hjon i kommuner mm mot typ socialbidrag.

Hur ska man bilda opinion mot detta när en förkrossande majoritet i Riksdagen endast har olika idéer om hur de som dömts till utanförskapets lott ska administreras ingen har några reala idéer eller intentioner att göra något åt detta.

”tigerekonomins” skapare hyllas på S-info

Någon större skillnad med Juholt tror jag inte det blir, vad jag vet har han inte upphävt sin röst mot rådande ordning med NAIRU politik. Att en del sossar emellanåt svämmar över i retorik om jämställdhet, full sysselsättning och offentlig sektor är inget ovanligt men så mycket mer blir det inte. Jag väntar tills jag ser något realt, att säga ett och sen göra tvärs emot har S gjort förr.

Inte heller de som påstås vara så väldigt mycket vänster som Lindgren-Åsbrink och Sommestad har något att komma med när det gäller detta. Sommestad sträcker sig som längst till det receptet som IMF: chefsekonom Olivier Blanchard skrev om i en rapport förra året, dvs att systemet ska vara som det varit men inflationsmålet skulle kunna höjas. Dvs systemet som lett oss hit är bra stram finanspolitik och duttande med räntorna är det som ska reglera arbetslöshet. Men om det nu inte finns något empiriskt säkerställt samband mellan inflation och arbetslöshet?

Björn Nilsson sa...

Jo, men det kanske skulle ha varit "over-kill" och "over the top" om vi nu skall prata nysvenska?

/lasse sa...

Jo man kan förstå att den som strävar mot toppen måste vakta sin tunga och trampa försiktigt om de inte ska bli diskade innan de kommit ur startblocket. Men om saker och ting ska tolkas från vad som kan förmodas finnas mellan raderna famlar vi i mörker.

Själv tror jag det finns en överdriven tro på att politiker säger ett och menar ett annat, om man lyssnar noga och inte projicerar sina egna förhoppningar kan man nog i stort ta dem på orden.

Björn Nilsson sa...

Internationalen säger något om att vi inte söker hjälp hos "frälsaren i höjden" ungefär, men det är väl just det många gör som tror att Juholt och Jämtin skall vara någon sorts räddare undan Alliansens härjningar. Det är nedslående med dessa jätterörelser fulla av människor som i stort sett är passiva och väntar på att någon skall komma och hjälpa dem.

Anonym sa...

Själv har jag liknat Fas 3 vid slutförvaring av arbetsmarknadens avfall, i analogi med slutförvaring av kärnkraftens avfall... Har skrivit en satirisk dikt om det på Poeter.se - Fasa 3.

Susanne L-A sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Björn Nilsson sa...

Jaha, efter lite knappande kommer jag fram till detta:

Fasa 3 - slutförvaring av arbetsmarknadens avfall

Materialet isoleras och förvaras avskilt från produktionen

För dem som åtar sig att ta hand om avfallshanteringen
utgår extra ersättning


på denna adress: http://www.poeter.se/viewText.php?textId=1256499

Stan sa...

Samtidigt kan man läsa idag att de som har privilegiet att ha en sk anställning jobbar övertid i sådan grad att det motsvarar 125 000 heltidsjobb!!
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4407335
Galenskapen är så överväldigande att man har svårt att ta det till sig.

Björn Nilsson sa...

Någon kanske tycker att det ena uppväger det andra - om några jobbar extra mycket så får andra jobba extra lite! Väldigt rationellt!