måndag 22 april 2013

Bara verkliga vänner stannar kvar!

Det finns ett kufiskt gäng som kallas 'Syriens vänner'. Ett tag var de många, ungefär 60 procent av FN:s medlemsstater. Men, men ... det blåser motvind som man kan läsa i ett inlägg hos Moon of Alabama. I motgångens tider försvinner vännerna. Förr var de 114. Nu finns bara de här kvar:


These 11 countries besides Turkey are the United States, the United Kingdom, Saudi Arabia, Jordan, Egypt, United Arab Emirates, Qatar, Italy, Germany and France.

Vilket praktgäng! 'Gänget som inte sviker en vän i nöd!' Vem som nu antas vara 'vän'...

Den syriska regeringen sitter kvar, den vacklar inte, dess styrkor rycker fram på alla fronter. Om det är något som vacklar så är det de så kallade rebellerna, och 'vännerna' har inte mycket hjälp att erbjuda. Den reguljära syriska armén har förstärkts med stora hemvärnsstyrkor. Det innebär att när armén kör ut motståndaren från ett område kan hemvärnet överta bevakningen - armén marscherar vidare medan jihadisterna inte kan komma tillbaka. Förlorad mark förblir förlorad mark för dem. Och det tycks även de mest högröstade motståndarna till 'Assadregimen' ha insett vid det här laget, och deras tonläge börjar låta desperat och trampar över anständighetens gränser. Samma gäller här, där jag skrev en kommentar som av någon anledning försvunnit. Men vis av erfarenheterna sparade jag den vid sidan av, här kommer den:


Hur många syrier vet/bryr sig om att deras premiärminister påstås heta Ghassan Hitto (mer känd som Shitto)? Han kommer att bli lika ihågkommen som Otto Wille Kuusinen som Finlands ledare 1939. Inte alls, alltså. - Du glömde den viktiga faktorn nu, nämligen att ett rejält hemvärn skapats. När armén rensat ett område tar hemvärnet över bevakningen. När jihadisterna kastas ut från ett ställe kan de inte komma tillbaka. Armén fortsätter med nästa område.
Det finns drag av folkkrig i det här, det syriska folket mot jihad-turisterna. En del av jihadturisterna är tjetjener. Med tanke på Bostonhistorien blir det svårare för USA att skicka hjälp till den sortens människor. Antagligen är det bråk mellan olika fraktioner i USA hur mycket man skall blåsa på islamisternas aktiviteter, respektive hur mycket (för sin egen säkerhets skull) skall försöka slå undan benen för dem. Att en kille från USA greps häromdagen när han skulle flyga till Turkiet f.v.b. islamisterna i Syrien visar att läget är förvirrat. Man kan undra om den ena handen vet vad den andra gör. Men det kan vara symptom på en stormakt som befinner sig i rask nedgång och har svårt att hantera läget.


Inga kommentarer: