lördag 20 april 2013

Demonstration - Syrien

Några bilder från demonstrationen för Syrien idag på Medborgarplatsen.

Men först en notering om radiointervjun med den syriske poetiske storfräsaren Adonis. Finns i programmet Lundströms bokradio. Programmet innehåller en del annat, avsnittet om Adonis börjar vid 25.00 med lite introduktion och 26.35 på allvar. Inte så mycket om den aktuella krisen (Adonis är ju i första hand poet, inte politisk kommentator) men tillräckligt klargörande i alla fall.

Ja, bilder var det, de följer här. Tur med vädret var det också, och ibland spelades arabisk musik som är väldigt medryckande och fick en del närvarande araber (antar jag att de var) att dansa, och vi andra kunde åtminstone stampa takten.

Tycker jag känner igen den här gestalten från andra möten.

En av flera viktiga paroller. Låter man jaet och nejet byta plats blir det i stället åsikter som väl hör hemma hos USA/NATO/Israel/Gulfstaterna.

Låt syrierna lösa sina problem själva!

Det finns väl några vansinniga politiker även i Sverige som skulle vilja delta i ödeläggelsen av Syrien.

Ja, media har ju en inte så ärorik historia vad det gäller det här kriget heller ...


Tror jag har sett det här tidigare - Syrien kan ju läggas till i en fotnot.

Saudierna och andra reaktionärer från Arabiska halvön pumpar in pengar i terrorism och religiöst hat. 


Det förekom några porträtt på en syrisk ögonläkare också. Hur vanligt är det med syrier med blå ögon?

Här står det något som jag inte förstår. Handlar det om att någon eldar som fan i Syrien?

Ingen bra bild, men man hade hängt en docka som jag antar skall föreställa en arab från Arabiska halvön. Skall vi tippa på att den föreställer härskarna i Saudiarabien och Qatar som finansierar terror bland annat i Syrien?

Försök att läsa baklänges!

Den syriska flaggan, med två stjärnor. Samma, men med tre stjärnor, är den gamla franska kolonialflaggan som dagens så kallade rebeller ibland använder (när de inte kör med svarta islamistflaggor direkt).

Här i mitten ägnar sig en del deltagare åt ringdans till eldig musik.

Det ser ut som killen till vänster utför någon sorts hårvård på killen till höger - men så var det ju inte!

Några motdemonstranter, kanske utskickade från moskén, stod på andra sidan gatan och skrek, Men de kunde inte störa mötet. Vad jag kunde se var det något tiotal yngre män.


6 kommentarer:

Anonym sa...

"Den syriska flaggan, med två stjärnor. Samma, men med tre stjärnor, är den gamla franska kolonialflaggan" Det är väl Iraks flagga som är identisk men med tre stjärnor? Åtminstone köpte jag en sådan i Irak

eldorado

Björn Nilsson sa...

Enligt vad jag lärt mig hade Frankrike, i egenskap av förvaltare av mandatet över Syrien efter Första världskriget, just en trestjärnors flagga för området. Den återspeglade, om man vill uttrycka det brutalt, fransosernas vilja att hetsa de tre viktigaste folkgrupperna mot varandra. "Härska genom att söndra."

Men flaggor har ju en tendens att vara rätt likartade trikolorer i många länder, så det är inte otänkbart att man kört med något liknande i Irak (då betecknande shia, sunni och kurder, kanske?).

Anonym sa...

Enligt wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Iraq.
Den flagga jag minns (och äger) slutade gälla 1991.
hur den franska såg ut har jag ingen kunskap om

eldorado

Björn Nilsson sa...

Nu har jag tittat efter: fransoserna införde trestjärnorsvarianten 1930. Den fanns sedan kvar även efter självständigheten, fram till 1958 när det blev två stjärnor. De två stjärnorna är det enda som finns kvar av Förenade Arabrepubliken som Nasser försökte bilda. Att trestjärnorskillarna är reaktionärer, en del av dem obehagliga sådana dessutom, behöver man nog inte tvivla på. Poeten Adonis tvivlar på frihetskämpar som kommer ut från moskeerna, och jag är böjd att hålla med. Därmed inte sagt att doktor Assad behöver vara president på livstid. Han har ju en utbildning som ögonläkare att falla tillbaka på.

Kerstin sa...

Det var samma sak i Libyen. Där hade upprorsmännen, som av en ren slump, hundratals "nya" flaggor bara någon dag efter att upproret hade börjat. Den såg ut som den gamla kung-Idrisflaggan, den som Libyen hade fram till 1969, och då Libyen var en av världens fattigaste länder och som nu är Libyens officiella flagga igen.
Även i Libyen vajar Al Qaidas flagga lite här och där idag dessutom.

Björn Nilsson sa...

Det finns kanske nog fabrik någonstans som ligger redo med leveranser när "revolution" beordras?