fredag 19 april 2013

Lyssningstips och demonstration

Det verkar som om kriget i Syrien är inne i ett kritiskt skede, så tillvida att landets krigsmakt har förstärkts med ett rejält hemvärn och nu trycker tillbaka "rebellerna" på alla fronter. Kommer USA/NATO/Israel/Golfstaterna att ge upp, eller försöka med ett sista desperat slag? Då kan det bli riktigt farligt och utvecklas till ett regionalt storkrig.

I morgon kommer radioprogrammet Lundströms Bokradio att bland annat presentera en intervju med den syriske poesi-giganten Adonis. En ständig kandidat till nobelpriset. Att veteranen Adonis är kritisk såväl mot den så kallade oppositionen (han litar inte på frihetskämpar som kommer ut från moskeerna) som mot inblandningen utifrån är känt sedan tidigare. Han undrar varför makter som ställt till så mycket otrevligt tidigare nu skall komma in och stöka i Syrien igen. Av det utsnitt av intervjun jag hört verkar han inte ha ändrat sig.

Stoppa kriget mot Syrien!

Demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm
Lördagen den 20 april, kl. 12:00
Kriget och sanktionerna mot Syrien drabbar civilbefolkningen mycket hårt. En fredlig lösning på konflikten, i enlighet med FN:s fredsplan, omöjliggörs av de vapenleveranser och det logistiska och finansiella stöd som USA, Turkiet, Qatar, Saudiarabien m.fl. ger till beväpnade grupper och utländska krigare i Syrien. Det utländska stödet går också till religiösa sekterister som riskerar den fredliga samlevnaden mellan människor av skilda religioner i hela regionen.
För att uppmärksamma Syriens självständighetsdag, som firades 17 april, går vi ut för att och göra vår röst hörd och visa vårt stöd för:
-Syriens folk i sitt motstånd mot den pågående aggressionen från USA och dess allierade.
-att det är Syriens folk som skall välja en ledning för landet.
-att vi står enade mot utländsk inblandning i Syriens angelägenheter.
-upphävda sanktioner mot Syrien.
-att dialog är lösningen på den pågående konflikten.
Leve Syrien! Sekulärt, Enat, Fritt och Självständigt!

1 kommentar:

Anders Romelsjö sa...

Utmärkt påminnelse

Jag har tidigare föreslagt både DN:s kultursida och radioprogrammet Lundströms Bokradio att intervjua Adonis
Den tredje januari publicerade Dagens Nyheters kulturredaktion en artikel om Syrien av den tämligen okända författaren Samar Yazbek, som helt återgav den utlandsstödda syriska opinionens åsikter, och som hade flera brister och sakfel.

Jag föreslog Kulturredaktionen att även publicera en artikel om den uppfattning som arabvärlden störste poet Adonis har, men DN har inte gjort det. Redaktören på DN Kultur Sanna Björling Torén Björling skrev till mig 14/1 "Rapporteringen om Syrien är förstås enormt viktig, och jag hoppas att vi kommer att kunna fortsätta den - emellertid tror jag att man ska se beskrivningarna i Samar Yazbeks högst personliga text som just hennes. På sikt hoppas vi förstås kunna ta upp ämnet på olika vis, ur olika vinklar. Nu har mer än 3 månader gått - läpparnas bekännelse av Björling?

Jag återger idag i bloggform en tidigare intervju med Adonis