fredag 12 april 2013

Något har hänt

Sanktionerna mot Iran är främst en USA-Israel-historia, och ett lealöst EU hänger bara med. Men fungerar sanktionerna i stort?

Utan att ge svar på frågan så kan vi notera att världen inte är vad den har varit. Enligt den här undersökningen, som baseras på data från iranska tullen, kan iranska företag parera sanktionerna genom att omdirigera handeln mot länder i Asien, Afrika och Latinamerika. Det är globaliseringen som har denna (säkert för många västliga globaliseringsivrare) oväntade effekt.

Naturligtvis är sanktionerna skadliga för den iranska ekonomin, men ju mer länderna i Tredje världen växer till sig och ökar internhandeln, desto trubbigare blir blockadvapnet. Ännu finns det produkter och tjänster som sanktionsstaterna är rätt ensamma om att skapa. Men på sikt kan man spå att uppstickarländerna blir allt bättre på att leverera även avancerade produkter och tjänster - och göra USA, Israel och EU tämligen irrelevanta som handelspartners för länder som Iran. Det är både hoppfullt och farligt. Hoppfullt för att usla västliga ledare får allt svårare att tvinga sin vilja på världens folk, farligt därför att trängda västliga ledare som en sista desperat åtgärd kan tillgripa våld när inget annat fungerar.

Putin är ju inte så lång, det vet vi, och därav kan man sluta sig till att de är knattar hela gänget. 
När det ser ut så här i världen - ledarna från Indien, Kina, Sydafrika, Brasilien och Ryssland skakar tass - har någonting hänt. Dessutom uppges det att de vill ha med Iran och andra länder i sin BRICS-grupp. Man kan ju fundera på vad detta kan betyda för Sverige. Sverige framhålls ofta som "ett litet exportberoende land". Om man tar den synpunkten på allvar, är det så vettigt att hänga det allt skruttigare USA och EU i hasorna? Det är ju inte hos dessa stater som framtiden verkar ligga.

(PS. Den som inte tycker att det nuvarande styret i Iran är så bra bör motsätta sig hot och sanktioner. Sanktioner, propaganda, sabotage och mord stärker regeringen. DS.)

2 kommentarer:

Simsalablunder sa...

Putin ser ut att stå närmre kameran och då blir han fejkat lika lång som de andra.

Björn Nilsson sa...

Han kanske använder små skådespelares knep: skor med extra tjocka sulor och höga klackar?