lördag 27 april 2013

Bra symboler?

Nu drar det mot Första maj, och det är ju en speciell dag för att plocka ut politiska symboler på gatorna - åtminstone för de som anser sig vara vänster. Men vad är en symbol? - Man kan säga att det ofta rör sig om en bild som skall leda åskådarens tankar i en viss riktning.

Här är två symboler från den hårda vänsterns studenter:Först en som kommer från Nepal. Jag tror att den passar ganska bra in i en tradition av politiska symboler från den delen av världen. Röd flagga, en vit stjärna - ganska lätt att förstå inriktningen. Men det stora objektet i bilden är en reservoarpenna! Jag skrev mycket med sådana för länge sedan: en plastcylinder med metallspets, cylindern fylldes med bläck och sedan var det nästan en njutning att skriva! Mitt frågetecken gäller inte pennan som sådan, utan snarare frågan om dagens ungdom (ens i Nepal) har kläm på vad en reservoarpenna är. Tänker man på revolutionära studenter när man ser den här flaggan (jag antar att den förekommer som flagga) bäras i demonstrationståg? - Jag vet inte!Som exempel nummer två, nu från Kommunistiska Studiegruppen i Sverige. Här har man staplat symbolerna på varandra: den klassiska hammaren och skäran ligger över en uppslagen bok. Hammare och skära var ursprungligen en symbol för kampenheten mellan arbetare och bönder. Ännu får arbetare gripa till en hammare för att få saker gjorda, men jag undrar om man kan hitta någon som jobbar med skära i jordbruket i Europa numera? I Asien finns det nog bönder som skär sin säd med detta urgamla redskap, men häruppe torde skäran som levande symbol ha avlidit för länge sedan.

Boken är intressant att fundera över. Här finns ju inga problem med identifiering. Alla vet vad en bok är. Men om man nu tänker sig symboler för en rörelse som går framåt med hjälp av den tekniskt-vetenskapliga revolutionen blir det knepigare. Givetvis kommer den tryckta boken att leva kvar länge än, men vore det inte modernare med en läsplatta eller någon annan elektronisk pryl? - Återigen, jag vet inte, och traditionerna är viktiga. Men i vissa lägen kan de bli förvirrande, förledande, kvävande.

4 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Det stärker mig i min tro att dom som håller på med sånt här främst är nostalgiker med mycket liten önskan om att få något gjort.

Björn Nilsson sa...

Kanske, men en bra reservoarpenna var så skön att skriva med! Fast jobbig om den började läcka bläck, eller hade legat ett tag och torkade igen.

Elina✿ sa...

Har varit i Nepal och sett den där symbolen på flera ställen :)

Björn Nilsson sa...

Intressant. Sågs det några reservoarpennor också?